Ons rapportcijfer is een 8,5 op basis van 889 beoordelingen van klanten.

Knikarmscherm

Een knikarmscherm wordt ook wel terrasscherm genoemd. Er is keuze uit diverse typen knikarmschermen waarbij grootte, technische uitvoering en afwerking de belangrijkste verschillen zijn. Een knikarmscherm verhoogt het wooncomfort.

Het knikarmscherm is één van de populairste vormen van zonwering. Het is effectief in het creëren van schaduw en zorgt voor een perfecte doorloophoogte.

Werking knikarmscherm

De primaire functie van een knikarmscherm is bescherming tegen zon. Doordat je schaduw creëert, wordt het binnen minder warm. Een andere belangrijke functie is het gevolg van de constructie; doordat het scherm bijna horizontaal uitschuift, heb je daaronder een vrije doorloop in de schaduw. Dat is een ideale plek om lekker buiten te zitten en niet voor niets wordt een knikarmscherm vaak een terrasscherm genoemd.

 

Hoe werkt een knikarmscherm?

Een knikarmscherm wordt bevestigd aan de gevel met een tweetal knikarmen. Door de scharnierende armen (knikarmen) naar buiten te bewegen rolt het doek af en creëer je een schaduwrijke plek. Wanneer je het scherm intrekt, rolt het doek weer op. De lengte van de armen bepaalt de uitval van het scherm, dat is de afstand van de muur tot de voorlijst die aan het einde van het doek zit als afsluiting en bescherming. De uitval varieert van 1,5 m tot 3,5 m.

Extra functie

Ook wanneer er geen zon meer is of wanneer het afkoelt, kan het scherm dienen als bescherming. ’s Avonds blijft de warmte onder het scherm hangen en veel mensen vinden het gezellig om onder zo’n ‘afdak’ te zitten. In de horeca wordt daar veel gebruik van gemaakt. Daar worden zelfs in de winter zonneschermen gebruikt om dit effect te bereiken. Ook houden zonneschermen (grotendeels) de regen tegen en daarom staan de zonneschermen in de horeca vrijwel altijd uit.

Lekker buiten zitten met een knikarmscherm

Veelgestelde vragen Knikarmscherm

Lees meer over knikarmschermen

Diverse types

Er zijn grofweg drie types uitvalschermen: een open cassette, een semi cassette en een gesloten cassette. In het laatste geval worden armen en het doek volledig afgedekt wanneer ze zij samengetrokken tegel de gevel. De compacte cassette zorgt er voor dat het geheel wordt beschermd tegen weer en wind. Bij een open variant worden doek en armen afgesloten door de voorlijst. Dat is de aluminium ‘strip’ waaraan het doek vastzit en tevens door het gewicht ervoor zorgt dat het doek over de hele breedte mooi strak hangt.

Comfort

Een knikarmscherm biedt een hoge mate van comfort vanwege de dubbele functie. Het zorgt ervoor dat het felle licht niet naar binnen valt en de binnentemperatuur wordt getemperd én het creëert een fijne buitenruimte. Bij openslaande deuren (denk aan een schuifpui) zorgt het scherm direct voor vergroting van de leefruimte.

Het doek

Het doek van een knikarmscherm is gemaakt van acryl. Het is rot- en schimmelvrij en heeft een hoge lichtechtheid. De kleuren blijven dus jarenlang goed. Er is een grote keus in kleuren en dessins en de Thuisin winkelier heeft hiervoor diverse stalenboeken in huis met de meest actuele dessins. Een zeer licht gekleurd of juist zeer donker doek lijkt chique, maar is minder geschikt omdat je kleine ongerechtigheden snel ziet. Het doek heeft geen onderhoud nodig. Mocht je het vuil er niet kunnen afborstelen dan kan een gewone tuinslang wonderen doen.

Waarop letten bij aankoop?

Belangrijk bij de keuze van een scherm is de grootte van de uitval. Een gemiddelde uitval is zo’n 2,5 m, maar tot 3,5 is mogelijk. De breedte is variabel en kan tot 6 meter. Breder is mogelijk, maar dan zullen speciale voorzieningen moeten worden getroffen. Doekkeuze is uiteraard zeer persoonlijk en ook bij de hardware (cassette, armen e.d.) is er keuze uit diverse kleuren. Essentieel is de conditie van de gevel; kan daar het scherm van uw keuze op gemonteerd worden? Onze Thuisin vakspecialist geeft u graag deskundig advies.

Opmeten en montage

Knikarmschermen moeten stevig worden verankerd aan de muur want er kunnen grote krachten op het doek komen te staan en dat moet worden opgevangen door de armen. Die zitten vast in het systeem dat op de gevel is gemonteerd en ook daar kan veel kracht op komen. Daarom is het noodzaak om tevoren de mogelijkheden van de gevel te checken. Wellicht moeten er een extra stevige ophangbeugels worden gebruikt. Zeker bij schermen met een forse uitval en breedte is het verstandig om de Thuisin adviseur te raadplegen. Deze komt graag ter plaatse opmeten.

Handmatige bediening

Een knikarmscherm kan handmatig of automatisch worden bediend. Handmatig gaat met een slingerstang die in een oog wordt gehaakt dat vastzit aan de constructie die aan de gevel is bevestigd. Nadeel daarvan is dat je iedere keer naar buiten moet om het scherm in- of uit te draaien.

Motorische bediening

In de cassette wordt een elektromotor ingebouwd waardoor je het scherm automatisch kunt bedienen. Dat gaat met een schakelaar die binnenshuis wordt gemonteerd. Het is ook mogelijk om met een speciale afstandsbediening of een app het scherm aan te sturen. De Thuisin specialist kan u hierover informeren. Wanneer er sprake is van meerdere zonneschermen met motor kun je die met één afstandsbediening besturen. Ook bijvoorbeeld een garagedeur of raamdecoratie aan de binnenkant kan met een dergelijke afstandsbediening worden aangestuurd.

Volant

Soms staat de zon zo laag dat deze onder het scherm door komt. Hiervoor kun je een volant monteren aan de voorlijst van het scherm. Dit is een stuk doek dat verticaal naar beneden hangt en zo het de zon tegenhoudt.

Verwarming en verlichting

Bij sommige luxe schermen kan verlichting worden ingebouwd. Zo hebt u ’s avonds een prettige verlichting. NB: hiervoor hoeft het scherm niet uit te staan, het zit gemonteerd onderaan de cassette die aan de gevel hangt.

Onderhoud

Een knikarmscherm is in principe onderhoudsvrij. Het is wel raadzaam om na de winter te controleren of alles nog goed loopt. Voor onderhoud van het doek, zie boven.

Merken

Thuisin werkt met de merken Luxaflex en Alluma. Luxaflex is vooral bekend van de raamdecoratie, maar is al tientallen jaren leverancier van kwalitatief hoogstaande buitenzonwering.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Jouw privacy vinden wij belangrijk. Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens, staat beschreven in onze privacy policy.

Volg ons op social media en blijf op de hoogte:
Zoek een winkel bij jou in de buurt:
Ons rapportcijfer is een 8,5 op basis van 889 beoordelingen van klanten.

Jouw woning tot in de puntjes verzorgd

 • icon huis
  Bij jou in de buurt

  Met meer dan 40 winkels door heel Nederland, zitten wij altijd bij jou in de buurt.

 • icon beste kwaliteit
  Beste kwaliteit

  Wij hebben een brede, actuele productkennis over de nieuwste producten van de beste merken.

 • icon leg en montage
  Leg & Montage service

  Onze goed opgeleide en ervaren stoffeerders voeren het leg en montage werk graag voor je uit.

 • Scherpe prijzen icon
  Scherpe prijzen

  Wij leveren kwalitatief goede producten voor een heldere prijs.

Bezig met laden...

Altijd bij jou in de buurt

Selecteer een vestiging