Vinyl / Novilon

Vinyl is een kunststof vloer die verkrijgbaar is in veel kleuren en dessins. Deze vloer is sterk, veerkrachtig, makkelijk in gebruik en geluiddempend.

Omdat de vloerbedekking wordt verlijmd op de basisvloer kan deze goed worden gecombineerd met vloerverwarming.

Forbo

Novilon is de merknaam van een vinylvloer van fabrikant Forbo. Vinyl / Novilon is een kunststof die zowel hard kan zijn (denk aan een LP) als veel zachter, zoals een vinylvloer. Die zachtheid komt overigens voornamelijk door de zachtere onderlagen. Voor vinyl wordt vaak de benaming pvc gebruikt en dat is vrij logisch want pvc staat voor polyvinylchloride. Populair uitgedrukt zou je kunnen zeggen dat vinyl en pvc broertjes van elkaar zijn.

Collectie
Beton - Vinyl

Een vinyl vloer met een stoere look. Dat kan met onze beton-look collectie van vinyl. Bekijk hem bij je Thuisin winkel.

Meer weten Offerte aanvragen
Tegel - Vinyl

Prachtige tegelmotieven, maar dan met alle voordelen van een vinyl-vloer.

Meer weten Offerte aanvragen
Marmer - Vinyl

Kies je liever voor een marmer-effect op je vloer? Dan bestaat er volop keuze binnen onze vinyl-collectie.

Meer weten Offerte aanvragen
Hout - Vinyl

Licht, donker of precies daar tussenin. Prachtige vloeren met hout-look voor jouw woning.

Meer weten Offerte aanvragen
Uni gevlekt - Vinyl

Een effen vinyl vloer geeft rust aan je woning. Toch is een effen vinyl-vloer zeker niet saai!

Meer weten Offerte aanvragen
Veelgestelde vragen
 • Wat is het verschil tussen een pvc- en vinylvloer?

  Een vinyl vloer bestaat uit meerdere lagen. een harde slijtlaag, een laag met een bedrukt dessin, een versterkingslaag en een zachte onderlaag. Hoe dikker de onderste schuimlaag, hoe comfortabeler de vloer loopt.

  Het verschil met een pvc vloer is gering, maar algemeen gesteld kun je zeggen dat een pvc vloer harder is en vinyl zachter. Dat geldt voor zowel de onderste als de bovenste laag. Zeker bij zware belasting of intensief gebruik kun je daarom beter kiezen voor een pvc vloer.

 • Kan ik een vinylvloer zelf leggen?

  Ja, in principe is het mogelijk om Novilon zelf te leggen. Maar wij raden aan om dit door een vakman te laten doen. Tot 40 m² kan los gelegd worden, zonder verlijming. Voor grotere oppervlakten is dat wel noodzakelijk en daarvoor moet de vloer eerst geëgaliseerd worden. Dat is belangrijk omdat kleine oneffenheden anders zichtbaar worden aan de bovenkant.

  Het egaliseren gebeurt met egaline dat zorgt voor een egaal oppervlak én fungeert als lijmlaag. Egaliseren is ook nodig bij stroken en tegels.

 • Is vinyl geschikt voor vloerverwarming?

  Ja! Omdat Novilon vrijwel altijd direct wordt verlijmd op de vloer is het uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Vraag wel altijd hierover advies aan de vakman.

Meer lezen over Vinyl/Novilon

Het verschil tussen een vinyl- en pvc-vloer is gering; over het algemeen is een pvc-vloer harder en vinyl zachter. Dat geldt voor zowel de onderste als de bovenste laag. Bij intensief gebruik kun je om die reden beter voor een pvc-vloer kiezen.

Voordelen

Novilon heeft een aantal voordelen. Het is sterk, geluiddempend, voelt warm aan, je kunt het vochtig afnemen, het loopt lekker en het is verkrijgbaar in talloze kleuren en dessins. Meest populair zijn houtdessins waarbij talloze boomsoorten als voorbeeld dienen, maar ook dessins met een structuur van steen, marker, traanplaat zijn mogelijk. Sommige kwaliteiten vinyl zijn ook geschikt voor badkamers.

Stroken en tegels

Vinyl wordt meestal geleverd op rol, ook wel ‘banen’ genoemd. De breedte is 200, 300 of 400 cm en de dikte loopt uiteen van 2,4 tot 3,2 millimeter. Ook zijn er stroken en tegels die, vreemd genoeg, de fabrikant Novilon pvc noemt. Dat is vreemd omdat Forbo ook ‘gewone’ pvc stroken en tegels verkoopt. Het geeft aan dat de namen vinyl en pvc door elkaar worden gebruikt.

Vinyl / Novilon is dus verkrijgbaar in banen, tegels en stroken. Die tegels en stroken zijn er later bijgekomen omdat deze in pvc-uitvoering enorm populair zijn. Er zijn verschillende groottes en breedtes in het vinylaanbod wat de keuzemogelijkheden vergroot.

Vakman voor installatie

In principe is het mogelijk om Novilon zelf te leggen, maar het wordt aangeraden om een vakman dit te laten doen. Tot 40 m² kan los gelegd worden, zonder verlijming. Voor grotere oppervlakten is dat wel noodzakelijk en daarvoor moet de vloer eerst geëgaliseerd worden.

Omdat Novilon vrijwel altijd direct wordt verlijmd op de vloer is het uitstekend geschikt voor vloerverwarming. Vraag wel altijd hierover advies aan de vakman.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Volg ons op social media en blijf op de hoogte:
Zoek een winkel bij jou in de buurt:
Ons rapportcijfer is een 8,4 op basis van 559 beoordelingen van klanten.

Jouw woning tot in de puntjes verzorgd

Thuisin is dé inspirerende woonwinkel. Met alles op het gebied van interieur onder één dak: verf, behang, raamdecoratie, gordijnen, vloeren (laminaat, pvc, marmoleum, tapijt & vinyl) en kasten op maat. Kom naar onze winkel voor advies en informatie over onze producten!

 • icon huis
  Bij jou in de buurt

  Met meer dan 40 winkels door heel Nederland, zitten wij altijd bij jou in de buurt.

 • icon beste kwaliteit
  Beste kwaliteit

  Wij hebben een brede, actuele productkennis over de nieuwste producten van de beste merken.

 • icon leg en montage
  Leg & Montage service

  Onze goed opgeleide en ervaren stoffeerders voeren het leg en montage werk graag voor je uit.

 • Scherpe prijzen icon
  Scherpe prijzen

  Wij leveren kwalitatief goede producten voor een heldere prijs.

Altijd bij jou in de buurt

Selecteer een vestiging