De ultieme gids voor schone markiezen!

Buitenzonwering markiezen huis

Het is tijd om je markiezen schoon te maken! De zomer staat voor de deur en de eerste zonnestralen breken door. Maar zijn jouw markiezen er wel klaar voor? Gelukkig heb ik een paar eenvoudige tips en tricks om jouw markiezen op te frissen. Niets is fijner dan een heerlijke voorjaarsschoonmaak, als je mij vraagt!

Luxaflex markiezen voor een vrijstaande woning

Waarom jij je markiezen vandaag nog wilt opfrissen!

Ik ben zelf echt fan van markiezen als buitenzonweringsoptie! Ze geven je huis altijd zo'n elegante uitstraling. Maar dan moeten ze wel mooi schoon zijn, vind ik. Het is toch zonde als ze onder de groenaanslag van weer en wind zitten?!

Daarnaast is het trouwens ook belangrijk voor de kwaliteit van je markiezen om ze schoon te houden. Zo voorkom je bijvoorbeeld vlekken in de stof! Af en toe de scharnieren inspuiten met olie is ook een aanrader! Dat houdt alles lekker soepel, waardoor je schade voorkomt en de levensduur van je markiezen verlengt.

Dus, ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan? We gaan ervoor zorgen dat je markiezen nog jaren meegaan. Daarnaast zullen je buren na onze schoonmaak sessie ook jaloers zijn op hoe jouw markiezen er als nieuw uitzien!

Schoonmaak mandje met benodigdheden

Het stappenplan om je markiezen op te frissen

Luxaflex sfeerfoto van de zomer

Het stappenplan om je markiezen op te frissen

Stap 1: het verwijderen van stof en vuil.

Rol allereerst je markiezen helemaal uit. Verwijder nu voorzichtig alle stof en vuil van de oppervlak. Dit kan bijvoorbeeld met de zachte bezem of een zachte doek. Kom je er niet goed bij? Pak dan je trapje of ladder! We willen geen stukje missen natuurlijk.

Stap 2: het reinigen van je frame en bekleding.

Zitten er wat vlekken in het doek? Dan gaan we die ook even weg boenen! Pak je emmer water en zachte doek om de vlekken schoon te maken. Let op: gebruik alleen een mild reinigingsmiddel! Daarna gaan we met de doek nog even langs de frames, zodat ook die weer blinkend schoon zijn.

Stap 3: het droogproces en nazorg.

Nu is het heel simpel, namelijk wachten tot je markiezen droog zijn! Nu komt het glaasje water aan bod, want die heb jij wel verdiend na het schoonmaken van je markiezen! Ga lekker even zitten en geniet van je eindresultaat.

Leesvoer tijdens het wachten? Lees onze blogs!
Rode markiezen

Zelf reinigen vs. professionele reiniging

Twijfel jij of je zelf je markiezen wilt schoonmaken of een professional inhuurt? Dan wil ik je een paar redenen geven om het lekker zelf te doen:

1. Het bespaart je uiteraard geld als je het zelf doet!

2. Je bent super flexibel. Wat nou als je zaterdagochtend wakker wordt, je markiezen uitrolt en ineens ziet hoe vies ze eigenlijk zijn? Dan kan je zelf direct aan de slag! En professioneel zal waarschijnlijk een langere wachttijd hebben.

3. Denk aan de voldoening die je eruit haalt! Hoe heerlijk is het als je straks in de zomer, lekker met een koud drankje in je tuin zit te genieten van je stralende markiezen?

Dus, wellicht is een professionele reiniging minder werk maar ook zeker minder leuk als je het mij vraagt!

Markiezen voor openslaande tuindeuren

Nog een paar laatste tips!

Ik wil je nog een paar extra tips meegeven voordat je echt gaan beginnen met het schoonmaken van je markiezen:

  • Gebruik enkel en alleen geschikte reinigingsmiddelen zoals milde of natuurlijke varianten.
  • Twijfel je of de reinigingsmethoden uit deze blog jou wel helpen bij het reinigen van je markiezen.
Read more

You haven't chosen a store yet

Looking for your right home interior? Choose your nearest Thuisin store and visit us for advice and an inspiring collection. Wether you choose an entire new interior or only a new floor; we are here to help you!

Frequently asked questions

Go to FAQ

Dat hangt echt af van hoe vuil ze worden. Over het algemeen zou ik je aanraden om ze twee keer per jaar schoon te maken: één keer voor de zomer, zodat ze er piekfijn uitzien wanneer je ze uitrolt, en één keer na de zomer, zodat je ze schoon opgerold kunt bewaren voor de winter!

Pas daar alsjeblieft mee op. Je wilt natuurlijk niet de stof van je markiezen beschadigen door hardnekkige schoonmaakmiddelen. Dus, ik raad je aan enkel en alleen milde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Twijfel je? Neem dan even contact op met de winkel waar jij je markiezen hebt gekocht!

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw markiezen na 15 jaar beschadigingen vertoond. Denk daarbij aan schimmel- en vochtproblemen of beschadigingen aan het materiaal. Helaas kan een schoonmaakbeurt niet alles opfrissen of repareren. Soms is het beter om jezelf dan nieuwe markiezen te gunnen en ook die vind je bij Thuisin!

Als het goed is, heb jij al je vlekken kunnen verwijderen na het lezen van deze blog! Is dat niet het geval? Neem dan contact op met een professioneel reinigingsbedrijf. Ik raad je namelijk af om te gaan experimenteren met diverse schoonmaakmiddelen. Het zou toch zonde zijn als je de stof van je markiezen beschadigt!

Annemiek van Til
Written by
Annemiek van Til

Marketeer bij Thuisin. Altijd opzoek naar de perfecte woorden die passen bij onze projecten om jou mee te nemen in de brede en fascinerende wereld van het interieur!

Read more about Annemiek van Til

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dit is mijn e-mailadres: