Tips voor het wassen en onderhouden van je inbetweens gordijnen

Inbetweens zijn een van de prachtige parels die ons gordijnenassortiment te bieden heeft. Maar hoe houd je inbetweens nu mooi, fris en in topstaat? Het is namelijk wel zo fijn om ze eens per jaar een wasbeurtje te geven. Maar dat doen we natuurlijk wel gecontroleerd! Lees snel verder hoe jij je inbetweens kunt opfrissen zonder ze te beschadigen.

Waarom is het reinigen en onderhouden van gordijnen belangrijk?

Dé vraag om mee te starten. Want waarom zou je eigenlijk je inbetween gordijnen was als ze niet vuil zijn er geen vlekken in zitten? Ik heb een opsomming voor je gemaakt waardoor jij vandaag nog je inbetween gordijnen wilt wassen.

Luchtkwaliteit

Het onderhouden van je gordijnen draagt bij aan een verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis doordat ze minder stof en allergenen verspreiden.

Duurzaamheid

Met regelmatige zorg kunnen jouw inbetweens gordijnen langer behouden blijven, wat natuurlijk op de langere termijn weer kostenbesparingen oplevert.

Het reinigen van verschillende soort gordijnen

Natuurlijk zijn niet alle gordijnen gelijk. Met andere woorden, elk type gordijn vereist een specifieke behandeling vanwege de aanzienlijke variatie in stoffen.

Veiligheidsmaatregelen voor het reinigen van gordijnen

Absoluut, contact opnemen met de winkel waar je de gordijnen hebt gekocht is een uitstekende aanvulling op de veiligheidsmaatregelen. Zij kunnen je specifieke aanbevelingen geven over hoe je de gordijnen het beste kunt reinigen en onderhouden, omdat ze vaak gedetailleerde kennis hebben van het type stof en de materialen van de gordijnen.

Het inzetten van een professionele stomerij is ook een verstandige keuze, vooral als je niet zeker bent van de juiste reinigingsmethoden voor jouw gordijnen. Stomerijen hebben de expertise en de juiste apparatuur om de gordijnen grondig en veilig te reinigen, terwijl ze de stof en kleuren intact houden.

Reinigingstips per gordijntype

Katoenen gordijnen
Katoenen gordijnen kunnen meestal veilig in de wasmachine worden gereinigd.

Zijden gordijnen
Zijden gordijnen zijn delicaat en moeten meestal met de hand worden gewassen.

Polyester gordijnen
Polyester gordijnen zijn vaak wasbaar in de machine.

Verduisteringsgordijnen
Verduisteringsgordijnen kunnen stof aantrekken en moeten regelmatig worden gestofzuigd. Raadpleeg het waslabel voor reinigingsinstructies. Sommige kunnen in de wasmachine worden gereinigd, terwijl andere speciale zorg nodig hebben.

Speciale zorg voor verschillende soorten lamellen

Periodiek Onderhoud

Het controleren van de gordijnrails

Controleer de gordijnrails regelmatig om ervoor te zorgen dat ze goed werken en dat de gordijnen soepel openen en sluiten. Smeer de rails indien nodig met een geschikt smeermiddel.

Het repareren van eventuele schade

Als je scheuren, losse naden of andere schade opmerkt, repareer deze dan zo snel mogelijk om verdere verslechtering te voorkomen. Kleinere reparaties kunnen de levensduur van de gordijnen verlengen.

Het vervangen van versleten onderdelen

Als haken, ringen of andere onderdelen versleten zijn, vervang ze dan tijdig om te voorkomen dat de gordijnen van de rails vallen of beschadigd raken.

You haven't chosen a store yet

Looking for your right home interior? Choose your nearest Thuisin store and visit us for advice and an inspiring collection. Wether you choose an entire new interior or only a new floor; we are here to help you!

Frequently asked questions

Go to FAQ

Door ze regelmatig schoon te maken, verklein je de kans op verkleuring. Om nog meer bescherming te bieden, zou je kunnen nadenken over buitenzonwering om UV-straling tegen te houden.

Wij raden je aan om dit lekker mee te nemen in je grote voorjaar- en najaarschoonmaak.

Gooi je stoffen lamellen niet zomaar in een sopje of wasmachine. Probeer ze eerst schoon te maken met een stofdoek. Als je vlekken hebt, gebruik dan een lichtvochtige microvezeldoek. Ben je daarna nog niet tevreden met het eindresultaat? Neem dan contact op met de winkel voor passende schoonmaaktips.

Met een stofdoek, een microvezeldoek en een emmer water ben je al goed voorbereid om je lamellen effectief schoon te maken.

Je kunt je houten lamellen gewoon schoonmaken met een vochtige doek. We raden je aan om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken en de lamellen goed af te nemen met een droge doek wanneer je klaar bent.

Annemiek van Til
Written by
Annemiek van Til

Marketeer bij Thuisin. Altijd opzoek naar de perfecte woorden die passen bij onze projecten om jou mee te nemen in de brede en fascinerende wereld van het interieur!

Read more about Annemiek van Til