Tips voor het wassen en onderhouden van je inbetweens gordijnen

Inbetweens zijn een van de prachtige parels die ons gordijnenassortiment te bieden heeft. Maar hoe houd je inbetweens nu mooi, fris en in topstaat? Het is namelijk wel zo fijn om ze eens per jaar een wasbeurtje te geven. Maar dat doen we natuurlijk wel gecontroleerd! Lees snel verder hoe jij je inbetweens kunt opfrissen zonder ze te beschadigen.

Welke buitenzonwering is geschikt voor een dakraam?

Er zijn verschillende soorten buitenzonwering voor je dakraam. Ons assortiment bestaat onder andere uit markiezen, knikarmschermen, rolluiken en screens. Natuurlijk is het logisch dat markiezen of knikarmschermen totaal niet praktisch zijn voor een schuin dakraam. Gelukkig hebben wij twee opties die wel praktisch zijn.

1. Een rolluik voor je dakraam
Een rolluik is één van de meest geliefde vormen van buitenzonwering voor dakramen. Het rolluik bestaat uit aluminium lamellen. Aan de beide zijkanten van het dakraam worden een soort van rails gemonteerd waar het rolluik zich soepel door op- en afrolt. Bovenaan het dakraam wordt een kast geïnstalleerd waarin het rolluik zich oprolt, wat het geheel compleet maakt

2. Screens op je dakraam

Een andere optie voor buitenzonwering voor je dakraam zijn screens. Screens zijn gemaakt van een licht verduisterend doek. Dit doek zit, net zoals bij een rolluik, opgerold in een kast die op het bovenkant van het raam zit. Door de geleiders aan de beide zijkanten van het raam wordt het doek naar beneden gebracht.

Ben jij benieuwd naar onze collectie?

Bekijk alle buitenzonwering!


Voordelen van buitenzonwering voor je dakraam

Buitenzonwering biedt uiteraard meer voordelen dan enkel het tegenhouden van de zon. Hieronder heb ik alle voordelen voor je opgesomd:

  • Door je rolluiken of screens op tijd dicht te doen, kan je temperatuur redelijk goed reguleren. Jouw buitenzonwering op het dakraam houdt de warmte van de zon tegen. Hierdoor blijft het binnen koel en bespaar je energie die je anders gebruikt voor de airco. Een win-win situatie waarmee jij je hoofd koel houdt, letterlijk én figuurlijk!
  • Rolluik houdt niet alleen de zon tegen, maar biedt ook een volledige verduistering. Dit is extra prettig als je op zolder slaapt.
  • Het grote voordeel van screens, als je het mij vraagt, is dat je wel naar buiten kunt kijken maar niemand van buiten naar binnen kan kijken. Omdat ze van doek zijn gemaakt, wordt het binnen niet helemaal donker
  • Wat beide producten met elkaar gemeen hebben, is dat uv-stralingen tegen worden gehouden. Uv-straling is namelijk zo krachtig dat het zelfs door ramen heen komt. Door buitenzonwering voor je ramen te installeren, ben je binnen beschermt tegen uv-straling, wel zo fijn!
  • Het heeft een hoge esthetisch waarde en is te verkrijgen in aantal kleuren. Zo is er altijd een passende oplossing voor jouw dakraam!

Reinigingsmethoden voor Gordijnen

Je kunt zelf beslissen hoe je jouw gordijnen wilt opfrissen, waarbij je kunt kiezen uit zowel droge als natte reinigingstechnieken. Zorg er echter voor dat je vooraf goed controleert welke techniek het meest geschikt is voor jouw specifieke soort gordijn. We willen natuurlijk wel dat jouw gordijnen niet alleen fris zijn, maar ook hun prachtige uitstraling behouden.

Droge reinigingstechnieken

Bij droge reinigingstechnieken is stofzuigen een handige aanpak om stof en lichte verontreinigingen te verwijderen. Daarnaast kan het gebruik van een stoomreiniger helpen om dieper gelegen vuil los te maken en tegelijkertijd de stof op te frissen. Als alternatief kun je een pluisroller gebruiken om snel en gemakkelijk pluisjes en stofdeeltjes van de oppervlakte van de gordijnen te verwijderen.

Natte reinigingstechnieken

Voor intensievere reiniging bieden natte reinigingstechnieken uitkomst. Handwas is geschikt voor delicate stoffen, waarbij je voorzichtig kunt weken en spoelen, terwijl machinewas een efficiënte optie is voor gordijnen die in de wasmachine kunnen worden gereinigd. Het combineren van deze technieken op basis van het stoftype en de reinigingsbehoeften zal helpen om je gordijnen fris en mooi te houden.

Bedieningsopties van rolluiken of screens

Wat kan meespelen in je budgetoverwegingen, zijn de bedieningsopties. Als je wat extra budget hebt en/of luxe en gemak wilt toevoegen, overweeg dan elektrische buitenzonwering! Zo kun je eenvoudig vanuit je bed of zelfs vanaf je werkplek jouw buitenzonwering bedienen met je mobiele telefoon. Super handig als je niet thuis bent maar de zon ineens flink gaat schijnen. Een andere optie met elektrische buitenzonwering is dat je het kan laten bedienen met een geautomatiseerd programma. Hiermee kan je tijden instellen zodat je buitenzonwering automatisch opent en sluit. Ideaal voor als je er geen omkijken naar wilt hebben. Naast dat het bedienbaar is met je mobiele telefoon, kan je het uiteraard ook bedienen met een afstandsbediening of handmatig.

Benieuwd welke buitenzonwering het beste bij jouw wensen past?

Kom gezellig langs in de winkel!

Reinigingstips per gordijntype

Katoenen gordijnen
Katoenen gordijnen kunnen meestal veilig in de wasmachine worden gereinigd.

Zijden gordijnen
Zijden gordijnen zijn delicaat en moeten meestal met de hand worden gewassen.

Polyester gordijnen
Polyester gordijnen zijn vaak wasbaar in de machine.

Verduisteringsgordijnen
Verduisteringsgordijnen kunnen stof aantrekken en moeten regelmatig worden gestofzuigd. Raadpleeg het waslabel voor reinigingsinstructies. Sommige kunnen in de wasmachine worden gereinigd, terwijl andere speciale zorg nodig hebben.

Buitenzonwering - rolluiken - woonhuis

Rolluiken of screens, wat is het verschil?

Nu denk je vast, leuk zo’n rolluik of screen voor mijn dakraam, maar wat is nou precies het verschil? Om jou keuze een stukje makkelijker te maken, heb ik voor jou de belangrijkste condities op een rijtje gezet.

Conditie

Screens

Rolluiken

Licht doorlatend

Ja

Nee

Automatische bediening

Ja

Ja

Op maat maken

Ja

Ja

Bescherming tegen UV-straling

Ja

Ja

Geluidsreductie

Nee

Ja

Inbraakpreventie

Nee

Ja


Twijfel je nog over welke buitenzonwering bij jou past, of ben je er al helemaal uit? Kom gezellig naar de winkel en laat je adviseren door een van onze adviseurs

Boek nu jouw interieuradvies!

You haven't chosen a store yet

Looking for your right home interior? Choose your nearest Thuisin store and visit us for advice and an inspiring collection. Wether you choose an entire new interior or only a new floor; we are here to help you!

Frequently asked questions

Go to FAQ

Jouw dichtstbijzijnde winkel, weet alle garantievoorwaarden voor jouw specifieke buitenzonwering. Bespreek het tijdens je afspraak!

Buitenzonwering heeft niet veel onderhoud nodig. Eens per jaar schoonmaken en de bewegende onderdelen smeren is al voldoende. Makkelijker kan het niet.

Voor een zorgeloze installatie installeren onze vakmensen met plezier jouw buitenzonwering. Ze komen zelfs vooraf al inmeten zodat jouw buitenzonwering tiptop past! Ontdek alles over onze zorgeloze dienstservice!

Dat is geheel afhankelijk van jouw voorkeur en dakraam. Kom gezellig langs in de winkel om de kosten te bespreken!

Het grootste voordeel van buitenzonwering is dat het de warmte van de zon tegenhoudt in tegenstelling tot de binnen zonwering.

Dat hangt af van jouw wensen! Wil je bijvoorbeeld dat jouw buitenzonwering ook kan verduisteren, of vind je het belangrijker dat je naar buiten kunt kijken wanneer de buitenzonwering gesloten is? Kom gezellig langs in de winkel, dan vinden we samen jouw perfecte match!

Nee. Buitenzonwering voor je dakraam is vergunningsvrij. Alleen als je huis een beschermt monument is moet er een vergunning aangevraagd wordt, omdat dat het aanzicht van het pand veranderd.

Annemiek van Til
Written by
Annemiek van Til

Marketeer bij Thuisin. Altijd opzoek naar de perfecte woorden die passen bij onze projecten om jou mee te nemen in de brede en fascinerende wereld van het interieur!

Read more about Annemiek van Til