Wat is het verschil tussen grondverf en lakverf voor hout?

Waarom smeren we niet gewoon één soort verf op alles wat we willen schilderen? Luca weet ‘t! Lees je mee?

Waarom lakverf?

Goeie vraag! Niet zo spannend eigenlijk. Lakverf geeft het hout (of kunststof kan soms ook) de kleur die je het wilt geven. Wij mengen voor je lakverf op kleur, dat kan een RAL kleur zijn, een kleur van het jaar, trendkleur of gewoon jouw lievelingskleur. Kies nog even of je voor shiny gaat, dat pakken we de hoogglans lakverf, wil je stoer of industrieel dan is matte houtlak jouw favoriet, hebben wij ook, van Sikkens, Sigma, Wijzonol en natuurlijk ons eigen huismerk LOOKin. Wanneer je hoogwaardige lakverf koopt weet je zeker dat de verflaag op je houtwerk niet verkleurt, vergeeld, kras- en stootvast is, waterbestendig en dat je jaren vooruit kan na het schilderen van kozijnen, deuren en je blokhutje.

zwarte kozijnen

Wat is lakverf?

Lakverf is een combinatie van verschillende bestanddelen. In de lak zit meestal een bindmiddel (zoals hars of olie), een oplosmiddel (water of terpentijn) en een kleurstof voor dat leuke kleurtje. Omdat houtlak een goede vloeiing heeft en dunner is dan muurverf kan je ervoor kiezen om in plaats van een kwast een lakroller te gebruiken.

Wanneer gebruik je een lakroller of kwast?

Ik ben fan van de roller, alleen voor de hoekjes en moeilijk bereikbare plekken pak ik een kwastje. Maar dat is je persoonlijke voorkeur, net als de kleur. In het heel kort is de laklaag dus leuk voor de buitenkant, doet mij denken aan een lekker zoete laag fondant op je taart. Hoe de ondergrond (het innerlijk) er ook uit ziet, van de buitenkant ziet het er mooi strak uit

Lees ook: kozijnen zwart verven doe je zo!

Grondverf is gewoon beter voor alles!

Tip: wil je iets anders schilderen dan hout? Dan kan met een goede primer. Want ook op andere ondergronden zoals metaal of kunststof zorgt grondverf voor een betere hechting én geeft primer een extra bescherming, bijvoorbeeld tegen roest en uv-licht. Is het een beetje duidelijk zo? Moraal van het verhaal is: grondverf moet gewoon. Niet vergeten. Ik niet, jij niet, niemand niet.

Kom langs in één van onze winkels