Vloerkleed reinigen? De beste tips om direct te beginnen!

Blog vloerkleed reinigen - beige vloerkleed in woonkamer

Waarom je vloerkleed reinigen? Nou, een vloerkleed in je interieur is een waar genot voor je voeten, vooral als je jouw vloerkleed schoon houdt! Want laten we eerlijk zijn, niets is toch mooier dan een frisse uitstraling in je interieur? Dus, ben je er klaar voor om jouw vloerkleed grondig op te frissen? Lees dan in deze blog alles over het belang van een schoon vloerkleed en ontdek hoe ook jij dat eenvoudig voor elkaar kunt krijgen!

Blog vloerkleed reinigen - bruine organische vloerkleden in woonkamer

Waarom een vloerkleed reinigen?

Voordat je begint met het reinigen van je vloerkleed, wil ik je een paar voordelen noemen waarom dit een ontzettend goed idee is:

  1. Verlenging van de levensduur: Door regelmatig onderhoud blijft je vloerkleed langer in topconditie. Vuil en stof zijn namelijk geneigd zich op te hopen, wat leidt tot een snellere slijtage en een minder frisse uitstraling.
  2. Hygiëne: Stof, allergenen en bacteriën verstoppen zich ook in een vloerkleed. Door regelmatig te stofzuigen en schoon te maken, kun je deze deeltjes verwijderen. Dat zorgt voor een gezondere en schonere leefomgeving. Dit is ook een ontzettend pluspunt als je last hebt van allergieën zoals stofmijt, pollen of dierenhaar!
  3. Geurbeheersing: Vloerkleden kunnen geuren absorberen, vooral na het morsen van eten of drinken. Maar niet als jij je vloerkleed regelmatig reinigt! Dan houd je jouw vloerkleed lekker fris.

En laten we eerlijk zijn; een fris, schoon en stofvrij vloerkleed is toch veel stijlvoller in je kamer! Zo haal je nog meer voldoening uit het reinigen van jouw vloerkleed.

Blog vloerkleed reinigen - wit vloerkleed in slaapkamer

Schoonmaakmiddelen en gereedschap in de aanslag!

We gaan ons nu langzaam naar de uitvoering van het reinigen toewerken. Daar ben je natuurlijk een aantal praktische schoonmaakmiddelen en gereedschappen voor nodig zodat je voorbereid aan slag kunt gaan. Ik heb een lijst voor je gemaakt met de benodigdheden die jouw schoonmaaksessie makkelijker maken:

  • Een stofzuiger.
  • Schoonmaakmiddelen. Het liefst op natuurlijke basis. Die zijn altijd beter dan agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Een emmer met schoonmaakdoek en eventueel een zachte borstel of spons.
  • Heb je zelfs een stoomreiniger? Trek die dan ook maar uit de kast!

Heb jij alle benodigdheden bij elkaar gesprokkeld? Dan gaan we nu écht aan de slag met ons stappenplan.

Blog vloerkleed reinigen - vloerkleed stuifzuigen

4 eenvoudige stappen om jouw vloerkleed te reinigen

Nu je weet waarom jij je vloerkleed schoonmaakt en wat je daar voor nodig hebt, is het tijd om aan de slag te gaan! Pak al je benodigdheden erbij en ook wat frisse moed, want hier gaan we:

  • Stap 1: We trappen af met een droge reiniging; stofzuigen. Zorg er eerst voor dat je het vloerkleed goed hebt stof gezogen. Op die manier verwijderen we alle kruimels, stof en andere verstopte vuil. Til je vloerkleed nog even op om ook daar vuil weg te stofzuigen, extra fris!
  • Stap 2: We gaan nu de eventuele vlekken aanpakken. Meng een kleine hoeveelheid mild reinigingsmiddel met water. Je kunt ook een speciaal vlekkenverwijderaar voor tapijten gebruiken. Vervolgens dompel je een doek in het reinigingsmiddel en dep je op de vlek. Laat het even rusten zodat alles er goed indringt. Vervolgens neem je de vlek af met een doek in water gedompeld.
Blog vloerkleed reinigen - blauw vloerkleed in woonkamer
  • Stap 3: Heb je een stoomreiniger? Dan is dit het moment voor een stoomreiniging! Zo kun jij je vloerkleed nog dieper reinigen. Heb je deze niet maar wil je wel een diepte reiniging? Vraag bij jouw lokale bouwmarkt eens naar een tapijtreinigingsmachine, die verhuren ze nog wel eens.
  • Stap 4: En nu wachten we! Het vloerkleed moet natuurlijk opdrogen. Is het nu zelfs mooi weer buiten? Dan kun je er voor kiezen om deze lekker in de zon te hangen. Hij droogt sneller en wordt nóg frisser door de ventilatie. Daarna ben je klaar en heb je een super fris vloerkleed. Dat wordt weer genieten voor je voeten. Maar let op: laat je vloerkleed niet te lang in de zon hangen, dat kan verkleuringen veroorzaken.

Gratis tip: Gebruik natuurlijke reinigingsoplossingen in plaats van reinigingsmiddel uit een fles. Dit vind je jouw vloerkleed een stuk leuker! Meng bijvoorbeeld witte azijn met warm water en voilà; een super natuurvriendelijk schoonmaakmiddel.

Ik wil alles weten over vloerkleden


Blog vloerkleed reinigen - wit vloerkleed in woonkamer met hond

Een vlek in je vloerkleed? Geen probleem!

Waar geleefd wordt, wordt er natuurlijk gemorst. Denk aan die vervelende vlekken van je enthousiaste huisdieren, een inktflek van je pen of een glas drinken dat je omgooit; het hoort er allemaal bij. Vooral als je een lekker zacht tapijt onder je eettafel hebt, komt het nog eens voor dat er wat van je bord op de grond valt. Gelukkig is het makkelijk om ook deze vlekken aan te pakken, maar doe dat wel direct zodat het niet in je vloerkleed trekt. Dep direct de vlek met een lauw water en een reinigingsmiddel. Laat dit rustig even intrekken en dep het later weg met een doek lauw water zonder schoonmaakmiddelen.

Blog vloerkleed reinigen - zandkleurig vloerkleed in woonkamer

Heb je nog geen vloerkleed? Kom dan eens langs!

Nu je weet hoe eenvoudig het is om een vloerkleed schoon te maken, kan ik me voorstellen dat je dit graag voor jouw interieur wilt! Mijn collega's in de winkel denken graag met je mee. Ontdek de vele mogelijkheden waar jij uit mag kiezen:

  • Kies de afmetingen en vorm die perfect in jouw interieur past.
  • Heb je al nagedacht over de kleur of patroon die jij mooi vindt? Bij ons is de keuze reuze want van elk tapijt kunnen wij een vloerkleed maken!
  • Wij kunnen je ook alles vertellen over de voordelen vloerkleeddikte en textuur, zodat je jouw perfecte match vindt.

Of je nu droomt van een wollen, katoenen of polyester vloerkleed; je vindt het allemaal in onze uitgebreide collectie! Wist je trouwens ook dat we vloerkleden met natuurlijke vezels hebben? Super hip, mooi én duurzaam! Je kan je geluk niet op bij jouw Thuisin!

Ik wil naar de dichtstbijzijnde Thuisin!

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Thuisin winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Ga naar alle veelgestelde vragen

Wij raden je aan om navraag te doen bij de winkel waar jij je vloerkleed hebt gekocht. Aangezien dit gevoelige stoffen zijn, is het belangrijk er zeker van te zijn welke reinigingsmiddelen je wel en niet gebruikt.

Dat hangt af van waar jouw vloerkleed ligt. Een vloerkleed in de woonkamer of op kantoor wordt door veelvuldig gebruik sneller vuil dan een vloerkleed in je slaapkamer. Over het algemeen raden we je aan om jouw vloerkleed jaarlijks een grondige schoonmaakbeurt te geven. Regelmatig stofzuigen en directe vlekkenverwijdering moet je natuurlijk wel goed bijhouden!


Nee, hier moet je voorzichtig mee zijn om jouw vloerkleed in topconditie te houden. Gebruik alleen milde schoonmaakmiddelen, bij voorkeur natuurlijke zoals azijn en citroen.


Annemiek
Geschreven door
Annemiek

Marketeer bij Thuisin. Altijd op zoek naar de perfecte woorden die passen bij onze projecten om jou mee te nemen in de brede en fascinerende wereld van het interieur!

Lees meer over Annemiek

Je vindt 't bij Thuisin