Markiezen

Markiezen, wie kent ze niet. Prachtige zonwering die jouw huis een chique uitstraling geven. Stiekem één van onze favorieten omdat het zo gezellig staat. Zonwering die beschikbaar is in verschillende stoffen, kleuren en dessins. Zomers genieten in de tuin, het kan met markiezen.

Markies

Een markies is een traditionele zonwering met een specifieke uitstraling. Markiezen hebben een uitstekende zonwerende functie en zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en dessins.

De uitval van markiezen is beperkt, maar er zijn varianten met een wat grotere uitval dan gebruikelijk. Markiezen worden meestal handmatig bediend met een optrekkoord, maar automatische bediening met een motor is mogelijk.

Toepassingen

Veel mensen vinden markiezen iets nostalgisch hebben en ‘passend’ bij oude gebouwen. Markiezen passen echter ook bij nieuwe huizen en kunnen de waarde van een huis verhogen. In de horeca wordt vaak gebruik gemaakt van permanente markiezen die niet optrekbaar zijn. Het geeft aan dat deze zonwering niet alleen fraai en functioneel is, maar ook zeer robuust.

Een markies bestaat uit een houten (of aluminium) geraamte waar overheen doek wordt gespannen. De latten van het geraamte zijn met scharnieren aan elkaar verbonden waardoor het scherm als geheel kan uitklappen en inklappen. Ingeklapt rust de markies als een compact pakket tegel de gevel, uitgeklapt vormt het een functionele en decoratieve bescherming tegen de zon.

Ruime stofkeuze

Er is een ruime keuze aan kleuren en dessins. Vaak kiezen mensen voor een traditioneel dessin, bijvoorbeeld groene of blauwe strepen, maar er is veel meer mogelijk. Er zijn talloze effen (uni) kleuren en multicolor strepen. Het doek is gemaakt van oersterke, kleurechte stof zodat het niet vervaagt.

Voordelen stoffen markiezen

Door het impregneren van de stof is het rot- en schimmelvrij en water- en vuilafstotend wat zorgt voor jarenlang onbekommerd plezier. De Thuisin winkelier kan een ruime keuze bieden uit de actuele kleuren van diverse stoffenleveranciers. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Tot snel in de winkel!

Elektrische markiezen

Ben jij op zoek naar makkelijke bediening en stijlvolle buitenzonwering? Dan zijn de elektrische markiezen perfect voor jou! Een brocante type buitenzonwering met de nieuwste technologie mogelijkheden zoals het besturen met een app. Het maakt niet meer uit waar je bent; jij kunt altijd je buitenzonwering besturen!

De voordelen van elektrische markiezen

 • Gemakkelijke en moeiteloze bediening
 • Programmeerbare scenario's
 • Verhoogde levensduur van het systeem
Jean-Pierre
Geschreven door
Jean-Pierre

Jean-Pierre is dé man op het gebied van raamdecoratie en buitenzonwering bij Thuisin!

Lees meer over Jean-Pierre

Top advies & trends

Heb je ooit gedacht aan markiezen als de ultieme bescherming en stijlvolle upgrade voor je boerderij? Wel, laten we het daar eens over hebben! Jouw boerderij is niet zomaar een plek, het is jouw…
Een huis met rolluiken lijkt op? Een gezicht! De rolluiken zijn net oogleden die open en dicht gaan. Is het donker? Luikjes dicht. Felle zon? Luikjes dicht. Vogelpoep in aantocht? Luikjes dicht.…
Screens zijn razend populair als het aankomt op zonwering, en terecht! Deze hippe keuze biedt namelijk een hoop voordelen waar je dol op zult zijn. Allereerst geven screens een heerlijke bescherming…

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Thuisin winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Ga naar alle veelgestelde vragen

Een markies wordt meestal handmatig bediend door middel van een koord en katrollen. Wie meer gemak wil, kiest een motorische bediening. Dat kan door middel van een schakelaar die binnen wordt gemonteerd en ook besturing op afstand met een afstandsbediening is mogelijk. Zo’n elektrisch aangedreven markies is te combineren met het aansturen van andere vormen van zonwering.

Om de juiste maat markiezen voor je boerderij te bepalen, volg je deze stappen:

 1. Meet de breedte van het gebied waar je de markiezen wilt installeren.
 2. Bepaal hoe ver je de markiezen wilt laten uitsteken (de uitval). Dit hangt af van je voorkeur voor schaduw en stijl.
 3. Overweeg de hoogte waarop je de markiezen wilt installeren, meestal boven ramen of deuren.
 4. Consulteer een professional of leverancier voor specifieke aanbevelingen en om de exacte maten te bepalen op basis van je behoeften en het beschikbare aanbod.

Met deze metingen en advies op maat kun je de juiste maat markiezen kiezen die perfect bij je boerderij passen. En...je kan jouw markiezen ook laten inmeten en monteren door onze vakmensen!

Om de kosten van markiezen te verlagen, kun je de volgende stappen overwegen:

 1. Kies eenvoudige ontwerpen: complexere ontwerpen en extra decoratieve elementen kunnen de kosten verhogen. Kies een eenvoudiger ontwerp om te besparen.
 2. Overweeg alternatieve materialen: materialen zoals aluminium kunnen kosteneffectiever zijn dan hout, terwijl ze nog steeds duurzaam zijn.
 3. Onderhoud goed: zorg voor regelmatig onderhoud om de levensduur van de markiezen te verlengen, zodat je op de lange termijn kosten bespaart.

Houd er rekening mee dat terwijl kostenbesparing belangrijk is, het ook cruciaal is om de kwaliteit en duurzaamheid van de markiezen niet te verwaarlozen. Kies materialen die geschikt zijn voor je behoeften en weersomstandigheden om ervoor te zorgen dat de markiezen op lange termijn goed presteren. Bij Thuisin weten we er alles van!

Dat is eenvoudig:

 • Verwijder vuil en stof: klop de markies voorzichtig. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstelmond om de stof schoon te maken.
 • Vlekken op de stof kun je meestal verwijderen met een zachte borstel en milde zeep vermengd met water. Test een kleine, onopvallende plek voordat je de hele markies reinigt.
 • Regelmatig inspecteren op slijtage, scheuren of losse onderdelen.
 • Smeer bewegende delen, zoals scharnieren en katrollen, indien nodig.
 • Controleer regelmatig of de bevestigingspunten nog stevig zijn bevestigd aan de muur.
 • Houd er rekening mee dat onderhoud en reiniging van markiezen kunnen variëren afhankelijk van het type stof en het specifieke ontwerp van de markies. Raadpleeg de instructies van de fabrikant of vraag ernaar in jouw Thuisin winkel.

Het kiezen van de juiste leverancier of installateur voor markiezen is essentieel. Zoek naar leveranciers of installateurs met de juiste vergunningen en certificeringen, indien van toepassing en vraag naar ervaringen. Check reviews, garantie en servicevoorwaarden. Kortom; stap een Thuisin winkel binnen!

Een markies bestaat uit een houten (of aluminium) geraamte waar overheen doek wordt gespannen. De latten van het geraamte zijn met scharnieren aan elkaar verbonden waardoor het scherm als geheel kan uitklappen en inklappen. Ingeklapt rust de markies als een compact pakket tegel de gevel, uitgeklapt vormt het een functionele en decoratieve bescherming tegen de zon.

Al onze zonwering wordt op maat gemaakt. Wij komen bij je thuis om op te meten welk formaat nodig is. Sommige zonwering is qua lengte wel op een maximaal formaat. Bekijk in de winkel de mogelijkheden.

Het installeren van markiezen is niet eenvoudig. Simpele zonneschermen kunnen vaak door ervaren doe-het-zelvers worden geïnstalleerd. Voor complexere markiezen of wanneer je twijfels hebt, is professionele hulp echter aanbevolen. Bijvoorbeeld door onze eigen vakmensen die zorgen voor een correcte en veilige installatie, wat de duurzaamheid en functionaliteit van de markiezen ten goede komt.

Heb je kwalitatief goede markiezen en ben je zorgvuldig in gebruik, dan gaat deze buitenzonwering heel lang mee. Als je kiest voor markiezen bij Thuisin, dan ben je verzekerd van goede producten en een perfecte montage zodat jij er lekker lang van kan genieten. De gemiddelde levensduur van markiezen is doorgaans ongeveer 10 tot 15 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Vraag ernaar in onze winkel.

Het belangrijkste verschil tussen markiezen en zonneschermen is de constructie en stijl. Markiezen zijn doorgaans stevige, vast gemonteerde luifels met een gebogen vorm die uitsteekt van het gebouw. Ze hebben een nostalgische uitstraling en bieden uitstekende bescherming tegen de zon en regen.

Zonneschermen zijn meestal uitschuifbare doeken of stoffen luifels die aan het gebouw zijn bevestigd en kunnen worden uitgetrokken of opgerold wanneer dat nodig is. Ze zijn vaak meer flexibel in gebruik en kunnen worden aangepast aan de behoefte voor schaduw.

Het grote voordeel van markiezen is dat ze ook zijdelingse lichtinval beperken omdat de zijkanten ook (deels) gesloten zijn. Het rendement van een markies is daardoor hoog, ongeacht de stand van de zon. Een ander voordeel is de stevigheid. Een markies is windvast en kan een behoorlijk (wind)stootje hebben.

Thuisin heeft een grote collectie knikarmschermen, markiezen, rolluiken, screens en terrasoverkappingen.

In sommige gevallen zijn er subsidiemogelijkheden voor energie-efficiënte zonwering, dit kan variëren afhankelijk van de locatie en lokale regelgeving. Subsidies worden vaak geboden als onderdeel van energiebesparingsprogramma's of initiatieven voor duurzame bouw. Markiezen kunnen ook de energie-efficiëntie verbeteren, maar ze komen doorgaans minder vaak in aanmerking voor subsidies dan andere zonweringsopties.

Het is raadzaam om contact op te nemen met de lokale overheid of energie-efficiëntieprogramma's in jouw regio om te informeren naar eventuele beschikbare subsidies of financiële prikkels voor zonwering. De beschikbaarheid en voorwaarden van dergelijke programma's kunnen variëren, dus het is belangrijk om dit specifiek voor jouw situatie te onderzoeken.

Markiezen zijn over het algemeen ontworpen om bescherming te bieden tegen de zon en lichte regen, ze zijn dus niet altijd bestand tegen harde wind of slecht weer. Bij zeer winderige omstandigheden kunnen markiezen beschadigd raken als ze niet worden ingetrokken of beveiligd. Het is belangrijk om de markiezen te sluiten bij slecht weer om schade te voorkomen en hun levensduur te verlengen. Als je in een gebied met vaak extreem weer woont, kun je overwegen om markiezen te kiezen die specifiek zijn ontworpen om winderige omstandigheden te weerstaan.

Markiezen kunnen geschikt zijn voor veel verschillende soorten boerderijen, maar de geschiktheid hangt af van de specifieke behoeften en stijl van de boerderij. Markiezen kunnen vooral geschikt zijn voor boerderijen met ramen en deuren die bescherming tegen de zon en regen nodig hebben, en voor boerderijen die een klassieke of traditionele uitstraling willen behouden. Het is belangrijk om de individuele eisen en esthetische voorkeuren van de boerderij te overwegen bij het beslissen of markiezen geschikt zijn. Heb je hierbij hulp nodig? Kom naar onze winkel voor advies en inspiratie.

Markiezen kunnen doorgaans worden aangepast aan verschillende soorten ramen, maar ze zijn mogelijk niet de meest geschikte optie voor alle situaties. Ze zijn ideaal voor traditionele rechthoekige ramen en kunnen ook worden aangepast voor erker- of boogramen. Voor zeer grote of ongebruikelijk gevormde ramen, zoals ronde of driehoekige ramen, zijn markiezen mogelijk minder geschikt vanwege de complexiteit van de installatie. In dergelijke gevallen kunnen andere vormen van zonwering, zoals rolluiken, screens of aangepaste oplossingen, meer geschikt zijn. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele zonweringsspecialist om de meest geschikte oplossing te vinden voor jouw specifieke ramen.

Meer weten over markiezen?

Neem contact met ons op

Via dit formulier kun je contact opnemen met de winkel.

Maak een afspraak

Je kan aangeven wanneer je een afspraak wilt, wij kijken of het past en bevestigen de afspraak.

Laat je terugbellen