Markiezen voor een boerderij? Doen!

Markiezen buitenzonwering

Heb je ooit gedacht aan markiezen als de ultieme bescherming en stijlvolle upgrade voor je boerderij? Wel, laten we het daar eens over hebben! Jouw boerderij is niet zomaar een plek, het is jouw heiligdom, jouw stukje hemel op aarde. Dus waarom zou je niet iets toevoegen dat zowel functioneel als cool is? Markiezen zijn niet alleen de perfecte bescherming tegen de grillen van Moeder Natuur, maar ze geven ook dat extra beetje flair en persoonlijkheid aan je boerderij.

Wat zijn markiezen?

Nou, markiezen zijn die coole luifels die je vaak ziet boven de ramen van huizen, winkels en ja, zelfs boerderijen! Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk (heel chic, toch?) en zijn vernoemd naar de Markies van Pombal.

Wat markiezen echt uniek maakt, is hun vermogen om bescherming en stijl te combineren. Ze houden de zon buiten, beschermen tegen regen en voegen een dosis klasse toe aan elk gebouw. Plus, ze bieden privacy zonder dat je je afgesloten voelt.

Markiezen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen. Denk aan stevig aluminium voor duurzaamheid, hout voor die rustieke look, of moderne stoffen die je kan aanpassen aan je stijl. Er is voor elk wat wils!

En last but not least, de stijlen en ontwerpen van markiezen zijn eindeloos. Van traditioneel gestreept tot strak modern, er is een markies die bij jou en je plek past. Dus, of je nu een boerderij hebt of een hip appartement in de stad, markiezen voegen die extra 'wow'-factor toe. Dat zijn markiezen in een notendop.

De juiste buitenzonwering!

Markiezen voor openslaande tuindeuren

Voordelen van markiezen voor boerderijen

Laten we het hebben over markiezen en waarom ze de geheime wapens zijn voor elke boerderij. Zeg maar de voor- en nadelen.

  • Ten eerste, zeg maar dag tegen die genadeloze zonnestralen. Markiezen geven je schaduw en houden je boerderij lekker koel, wat betekent dat je in de zomer zonder zweetdruppels kunt genieten.
  • Regenachtige dagen? Geen probleem! Markiezen houden niet alleen de zon tegen, maar ze fungeren ook als een soort paraplu voor je boerderij.
  • Geld besparen alert! Markiezen zijn als een extra laag isolatie voor je huis. Ze houden de warmte buiten in de zomer en de warmte binnen in de winter, waardoor je energierekening een beetje vriendelijker wordt voor je portemonnee.
  • Je ramen en deuren zijn kostbaar, toch? Markiezen beschermen ze tegen alle elementen van de natuur, waardoor ze langer meegaan en je je geen zorgen hoeft te maken over vroegtijdige slijtage.
  • En tot slot, de 'wow'-factor. Markiezen voegen instant charme en karakter toe aan je boerderij. Ze geven het die nostalgische, landelijke uitstraling die iedereen bewondert.

Dus, waar wacht je nog op? Markiezen zijn de ultieme must-have voor je boerderij; bescherming, energiebesparing en stijl, allemaal in één!

Luxaflex markiezen buitenzonwering

Factoren om te overwegen voor markiezen voor je boerderij

Dus, je denkt erover na om markiezen voor je boerderij te kiezen? Slimme zet! Maar voordat je dat doet, laten we eens kijken naar de factoren die je volgens mij zou kunnen overwegen:

  • Het formaat. Denk goed na over de afmetingen van je markiezen. Wil je dat ze het hele huis bedekken of alleen een gezellig hoekje?
  • Kleur en materiaal zijn de 'kleding' van je markiezen. Kies iets dat past bij de stijl van je boerderij. Ga je voor klassiek hout, modern aluminium, of een stof die past bij de kleuren van je schuur?
  • Bedieningssystemen - wil je handmatig zwengelen of geautomatiseerde magie met afstandsbediening? De keuze is aan jou!
  • Installatie kan een beetje ingewikkeld zijn, dus overweeg of je professionele hulp nodig hebt. Het is het waard om te zorgen dat alles netjes en stevig op zijn plek zit. En weet dat wij dat graag voor je doen!
  • Merk; zorg dat je een kwalitatief goed merk kiest. Bij Thuisin verkopen we buitenzonwering van onder andere Luxaflex.
  • En natuurlijk; zorg ervoor dat je budget de kosten van markiezen aankan. Maar onthoud, het is een investering die zichzelf terugbetaalt in bescherming en stijl.

Dus, voordat je die markiezen kiest, denk even na over deze punten. Ze zullen ervoor zorgen dat je boerderij er geweldig uitziet en goed beschermd is!

Markiezen buitenzonwering

Hoe installeer je de markiezen?

Stel ja gaat ervoor en kiest markiezen; een geweldige keuze. Wil je ze zelf installeren? Houdt deze stappen in gedachten:

  • Het begint allemaal met meten. Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen hebt. Niets is erger dan een markies die niet past. Dus pak dat meetlint en doe het goed!
  • Locatie, locatie, locatie! Plaats je markiezen strategisch. Waar wil je schaduw? Waar moeten ze het meest opvallen? Denk erover na voordat je met je gereedschap aan de slag gaat.
  • Zorg voor een correcte installatie en afwerking. Je wilt niet dat je markiezen er slordig uitzien, toch?

Dus, volg deze stappen en je boerderij zal binnenkort die coole, schaduwrijke plek hebben waar je van droomt. Word je hier heel onrustig van? Begrijpelijk. Laat het dan gewoon aan de vakmensen van Thuisin over. Wel zo handig!

Onze montageservice

Onderhoudstips voor markiezen op boerderijen

Hoe zorg je ervoor dat jouw markiezen er altijd tiptop uitzien en optimaal presteren? Tijd voor een paar slimme onderhoudstips:

  • Regelmatig schoonmaken is de sleutel. Verwijder stof, vuil en vogelpoep met een zachte borstel of een milde zeepoplossing. Geef je markiezen af en toe een verfrissende douche, maar laat ze niet weken in water. Ze houden niet van dat druipende gedoe.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je markiezen tegen harde wind en stortregens door ze op te rollen of te sluiten bij slecht weer. Zo voorkom je schade en verleng je hun levensduur.
  • Soms hebben je markiezen wat liefdevolle zorg nodig. Als er onderdelen versleten zijn of beschadigd raken, repareer of vervang ze dan snel. Of laat dat doen. Een kleine inspanning nu kan grote problemen later voorkomen.

Met deze onderhoudstips blijven je markiezen er geweldig uitzien en bieden ze je boerderij nog jarenlang die broodnodige bescherming en stijl. Voor al je vragen, weet je Thuisin te vinden!

Bezoek onze winkel

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Thuisin winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Ga naar alle veelgestelde vragen

Een markies wordt meestal handmatig bediend door middel van een koord en katrollen. Wie meer gemak wil, kiest een motorische bediening. Dat kan door middel van een schakelaar die binnen wordt gemonteerd en ook besturing op afstand met een afstandsbediening is mogelijk. Zo’n elektrisch aangedreven markies is te combineren met het aansturen van andere vormen van zonwering.

Om de juiste maat markiezen voor je boerderij te bepalen, volg je deze stappen:

  1. Meet de breedte van het gebied waar je de markiezen wilt installeren.
  2. Bepaal hoe ver je de markiezen wilt laten uitsteken (de uitval). Dit hangt af van je voorkeur voor schaduw en stijl.
  3. Overweeg de hoogte waarop je de markiezen wilt installeren, meestal boven ramen of deuren.
  4. Consulteer een professional of leverancier voor specifieke aanbevelingen en om de exacte maten te bepalen op basis van je behoeften en het beschikbare aanbod.

Met deze metingen en advies op maat kun je de juiste maat markiezen kiezen die perfect bij je boerderij passen. En...je kan jouw markiezen ook laten inmeten en monteren door onze vakmensen!

Om de kosten van markiezen te verlagen, kun je de volgende stappen overwegen:

  1. Kies eenvoudige ontwerpen: complexere ontwerpen en extra decoratieve elementen kunnen de kosten verhogen. Kies een eenvoudiger ontwerp om te besparen.
  2. Overweeg alternatieve materialen: materialen zoals aluminium kunnen kosteneffectiever zijn dan hout, terwijl ze nog steeds duurzaam zijn.
  3. Onderhoud goed: zorg voor regelmatig onderhoud om de levensduur van de markiezen te verlengen, zodat je op de lange termijn kosten bespaart.

Houd er rekening mee dat terwijl kostenbesparing belangrijk is, het ook cruciaal is om de kwaliteit en duurzaamheid van de markiezen niet te verwaarlozen. Kies materialen die geschikt zijn voor je behoeften en weersomstandigheden om ervoor te zorgen dat de markiezen op lange termijn goed presteren. Bij Thuisin weten we er alles van!

Het kiezen van de juiste leverancier of installateur voor markiezen is essentieel. Zoek naar leveranciers of installateurs met de juiste vergunningen en certificeringen, indien van toepassing en vraag naar ervaringen. Check reviews, garantie en servicevoorwaarden. Kortom; stap een Thuisin winkel binnen!

Dat hangt echt af van hoe vuil ze worden. Over het algemeen zou ik je aanraden om ze twee keer per jaar schoon te maken: één keer voor de zomer, zodat ze er piekfijn uitzien wanneer je ze uitrolt, en één keer na de zomer, zodat je ze schoon opgerold kunt bewaren voor de winter!

Een markies bestaat uit een houten (of aluminium) geraamte waar overheen doek wordt gespannen. De latten van het geraamte zijn met scharnieren aan elkaar verbonden waardoor het scherm als geheel kan uitklappen en inklappen. Ingeklapt rust de markies als een compact pakket tegel de gevel, uitgeklapt vormt het een functionele en decoratieve bescherming tegen de zon.

Al onze zonwering wordt op maat gemaakt. Wij komen bij je thuis om op te meten welk formaat nodig is. Sommige zonwering is qua lengte wel op een maximaal formaat. Bekijk in de winkel de mogelijkheden.

Het installeren van markiezen is niet eenvoudig. Simpele zonneschermen kunnen vaak door ervaren doe-het-zelvers worden geïnstalleerd. Voor complexere markiezen of wanneer je twijfels hebt, is professionele hulp echter aanbevolen. Bijvoorbeeld door onze eigen vakmensen die zorgen voor een correcte en veilige installatie, wat de duurzaamheid en functionaliteit van de markiezen ten goede komt.

Heb je kwalitatief goede markiezen en ben je zorgvuldig in gebruik, dan gaat deze buitenzonwering heel lang mee. Als je kiest voor markiezen bij Thuisin, dan ben je verzekerd van goede producten en een perfecte montage zodat jij er lekker lang van kan genieten. De gemiddelde levensduur van markiezen is doorgaans ongeveer 10 tot 15 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Vraag ernaar in onze winkel.

Het belangrijkste verschil tussen markiezen en zonneschermen is de constructie en stijl. Markiezen zijn doorgaans stevige, vast gemonteerde luifels met een gebogen vorm die uitsteekt van het gebouw. Ze hebben een nostalgische uitstraling en bieden uitstekende bescherming tegen de zon en regen.

Zonneschermen zijn meestal uitschuifbare doeken of stoffen luifels die aan het gebouw zijn bevestigd en kunnen worden uitgetrokken of opgerold wanneer dat nodig is. Ze zijn vaak meer flexibel in gebruik en kunnen worden aangepast aan de behoefte voor schaduw.

Het grote voordeel van markiezen is dat ze ook zijdelingse lichtinval beperken omdat de zijkanten ook (deels) gesloten zijn. Het rendement van een markies is daardoor hoog, ongeacht de stand van de zon. Een ander voordeel is de stevigheid. Een markies is windvast en kan een behoorlijk (wind)stootje hebben.

Thuisin heeft een grote collectie knikarmschermen, markiezen, rolluiken, screens en terrasoverkappingen.

In sommige gevallen zijn er subsidiemogelijkheden voor energie-efficiënte zonwering, dit kan variëren afhankelijk van de locatie en lokale regelgeving. Subsidies worden vaak geboden als onderdeel van energiebesparingsprogramma's of initiatieven voor duurzame bouw. Markiezen kunnen ook de energie-efficiëntie verbeteren, maar ze komen doorgaans minder vaak in aanmerking voor subsidies dan andere zonweringsopties.

Het is raadzaam om contact op te nemen met de lokale overheid of energie-efficiëntieprogramma's in jouw regio om te informeren naar eventuele beschikbare subsidies of financiële prikkels voor zonwering. De beschikbaarheid en voorwaarden van dergelijke programma's kunnen variëren, dus het is belangrijk om dit specifiek voor jouw situatie te onderzoeken.

Markiezen zijn over het algemeen ontworpen om bescherming te bieden tegen de zon en lichte regen, ze zijn dus niet altijd bestand tegen harde wind of slecht weer. Bij zeer winderige omstandigheden kunnen markiezen beschadigd raken als ze niet worden ingetrokken of beveiligd. Het is belangrijk om de markiezen te sluiten bij slecht weer om schade te voorkomen en hun levensduur te verlengen. Als je in een gebied met vaak extreem weer woont, kun je overwegen om markiezen te kiezen die specifiek zijn ontworpen om winderige omstandigheden te weerstaan.

Markiezen kunnen geschikt zijn voor veel verschillende soorten boerderijen, maar de geschiktheid hangt af van de specifieke behoeften en stijl van de boerderij. Markiezen kunnen vooral geschikt zijn voor boerderijen met ramen en deuren die bescherming tegen de zon en regen nodig hebben, en voor boerderijen die een klassieke of traditionele uitstraling willen behouden. Het is belangrijk om de individuele eisen en esthetische voorkeuren van de boerderij te overwegen bij het beslissen of markiezen geschikt zijn. Heb je hierbij hulp nodig? Kom naar onze winkel voor advies en inspiratie.

Markiezen kunnen doorgaans worden aangepast aan verschillende soorten ramen, maar ze zijn mogelijk niet de meest geschikte optie voor alle situaties. Ze zijn ideaal voor traditionele rechthoekige ramen en kunnen ook worden aangepast voor erker- of boogramen. Voor zeer grote of ongebruikelijk gevormde ramen, zoals ronde of driehoekige ramen, zijn markiezen mogelijk minder geschikt vanwege de complexiteit van de installatie. In dergelijke gevallen kunnen andere vormen van zonwering, zoals rolluiken, screens of aangepaste oplossingen, meer geschikt zijn. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele zonweringsspecialist om de meest geschikte oplossing te vinden voor jouw specifieke ramen.

Sandra
Geschreven door
Sandra

Blogger bij Thuisin. Tips, inspiratie, trends en nieuwtjes in mijn blogs op het gebied van interieur! Lees je mee?

Lees meer over Sandra