Rolluiken schoonmaken? De beste reinigingstips voor je luikjes!

Een huis met rolluiken lijkt op? Een gezicht! De rolluiken zijn net oogleden die open en dicht gaan. Is het donker? Luikjes dicht. Felle zon? Luikjes dicht. Vogelpoep in aantocht? Luikjes dicht. FLATS! te laat... Tsja, stiekem vangen jouw rolluiken een boel stof, bladeren en zand op, of wat er nog meer door de lucht slingert. Wees eens lief voor je luikjes en trakteer ze op een schoonmaakbeurt. Hoe? Simpel en snel met ons stappenplan.

Hoe moet je rolluiken schoonmaken?

Ja, het is tijd voor een poetsbeurt, je trakteert jouw rolluiken op een beauty behandeling van buiten en binnen. Ja, wij hebben oog voor alle kanten van de rolluik. Dus scrubben, deppen, inweken maar?

Of hoor ik je nu denken 'ik pak de bladblazer en daarna de hogedrukspuit, hoezo moeilijk doen als het snel kan?!' Tsja, rolluiken zijn gevoelige beestjes, slinger jij er met een druk van 180 bar zo'n 600 liter water per uur op dan worden ze er niet vrolijk van.

Tijd voor een makkelijk stappenplan! Hoe verwijder je snel en makkelijk zelfs hardnekkige vlekken van je rolluiken? En waar moet je op letten als je rolluiken schoonmaken wilt waarbij de lamellen ongedeerd blijven? Je ontdekt het hier, bespaar jezelf wat tijd met de top tips en laat jouw luikjes weer shinen!

Hoe moet je de binnenkant van rolluiken schoonmaken?

Laten we van binnen naar buiten toe werken. De binnenkant van je rolluiken, daar kijk jij het vaakst naar, dus als die netjes en schoon is dan geniet jij het meest. De buitenkant is voor de voorbijgangers, die komen op de tweede plaats, kijken we straks naar.

Stappenplan binnenkant rolluiken schoonmaken

 1. Het schoonmaken van de binnenkant van rolluiken kan een beetje lastig zijn, maar het is zeker mogelijk. Hier is jouw snelle stappenplan voor een makkelijke schoonmaak met top resultaat:
 2. Sluit de rolluiken volledig. Zo voorkom je dat stof en vuil zich verspreiden tijdens het schoonmaken.
 3. Maak herrie! Met stofzuiger + borstelopzetstuk -> zuig los vuil en stof van de rolluiken. Van boven naar beneden :)
 4. Nu wordt het nat: met een emmer met warm water en wat druppels mild afwasmiddel.
 5. Soppen maar: dompel een zachte spons of doek in het schoonmaakmengsel. Knijp goed uit, je wilt de rolluiken vochtig maken, maar niet doorweken.
 6. Ook bij het nat afnemen van de rolluiken begin je bovenaan en werk je naar beneden toe.
 7. Veeg de binnenkant van de rolluiken schoon met de vochtige spons of doek. Kom je hardnekkige vlekken tegen? Hier mag je een beetje meer druk uitoefenen. Maar wees voorzichtig, dan kunnen de lamellen niet beschadigen.
 8. Is jouw schoonmaakmengsel na een tijde troebel, vies en vuil? Dan heb je de spons of doek regelmatig uitgespoeld, goed zo! Pak even een nieuw sopje. Zo voorkom je dat vuil wordt verspreid tijdens het schoonmaken.
 9. Na het natte werk komt het droge werk, föhnen maar! Nee grapje. Pak een schone, droge doek en maak de lamellen droog. Waarom dat nou weer? Dit helpt waterstrepen te voorkomen.

De finishing touch voor je rolluiken

Maak de klus helemaal af: check ook de zijgeleiders en andere moeilijk bereikbare gebieden op stof en vuil. Gebruik indien nodig een zachte borstel of een smalle stofzuigermond om ook deze plekjes van je rolluiken schoon te maken.

Goed, dat was jouw vrije middag, een gratis workout en misschien wat spierpijn? Ik spaar je voor vandaag. De buitenkant van je rolluiken maak je morgen schoon, je mag alvast de tips en trucs lezen dan weet je welke workout je te wachten staat als je de buitenkant van rolluiken schoonmaakt ;)

Vragen? Thuisin product advies!

Hoe maak je de buitenkant van rolluiken schoon?

Oké je kan workout 2 aan, we gaan voor de buitenkant van je rolluiken, maak de voorbijgangers jaloers met mooie, schone luikjes en een prachtig aanzicht van je woning. Goed nieuws voor de waaghalzen: vandaag mag je klimmen :)

Stappenplan buitenkant rolluiken schoonmaken

 1. Verzamel de benodigde materialen: een ladder, een zachte borstel of spons, een emmer met warm water, een mild schoonmaakmiddel (zoals afwasmiddel) en een tuinslang (optioneel).
 2. Doe de rolluik dicht, zodat hij omlaag zit en de lamellen goed sluiten. Nu kan je beginnen met schoonmaken.
 3. Heb je een de ladder nodig om veilig bij de rolluiken te komen? Zorg ervoor dat deze stevig staat voordat je erop gaat klimmen.
 4. Gebruik de zachte borstel of spons om het oppervlak van de rolluiken voorzichtig schoon te maken. Dompel de borstel of spons in het warme water met het schoonmaakmiddel en reinig de rolluiken -> werk van boven naar beneden.
 5. Wees voorzichtig om geen te veel druk uit te oefenen om schade aan de rolluiken te voorkomen. Hardnekkige vlekken of vuil? Druppel wat mild schoonmaakmiddel rechtstreeks op de borstel of spons en wrijf voorzichtig over de plek.
 6. Spoel de rolluiken grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Heb je een tuinslang? Mazzeltje, dan kun je deze gebruiken om de rolluiken snel af te spoelen.
 7. Laat de rolluiken volledig drogen voordat je ze weer opent of dicht doet. Zo voorkom je vlekken of strepen door het vocht, zou jammer zijn van je werk.


En nog 2 tips voor je luikjes

Nog een tip wat reinigingsmiddelen betreft. Misschien heb je agressieve reinigers in huis en denk je '1x spuiten, laten inwerken, afspoelen en klaar'. Maar dat kan slecht uitpakken. Vermijd het gebruik van agressieve of schurende schoonmaakmiddelen. Je wilt niet dat deze het oppervlak van de rolluiken beschadigen.

En nog een extra tip: zitten de rolluiken op een plek die moeilijk bereikbaar is? Wees geen stuntpiloot maar schakel een schoonmaakservice in. Die hebben gereedschap, ladders en techniek bij de hand waar je van opkijkt, gaan veilig en vlot te werk en jij voorkomt wellicht voor jezelf een ritje naar het ziekenhuis omdat je niet van de ladder kukelt.

Gemak puur: elektrische rolluiken

Waarmee kan je rolluiken schoonmaken?

Om rolluiken schoon te maken, zijn er verschillende gereedschappen en hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Ben je fan van doekjes of is juist de stofzuiger jouw grootste vriend? Hier wat schoonmaak spullen inspiratie:

Checklist rolluik schoonmaak gereedschap

 1. Stofzuiger: Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelmond om stof en vuil van de rolluiken te verwijderen. Dit werkt uitstekend voor het reguliere onderhoud. Een goede basis dus om zo nu en dan los vuil te verwijderen.
 2. Microvezeldoek: Mag niet ontbreken, je hebt ze in alle kleuren van de regenboog en oh wat zijn ze handig! Gebruik een vochtige microvezeldoek om de rolluiken af te nemen. Voor deze schoonheidsbehandeling gebruik je warm water en een mild reinigingsmiddel. Poets zachtjes over de lamellen van jouw rolluik en verwijder vuil en vlekken.
 3. Mild reinigingsmiddel: Dit is de must-have! Voor het verwijderen van hardnekkiger vuil of vlekken op de rolluiken, kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken. Maak een mengsel aan: pak een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel of allesreiniger + warm water + een spons of doek. Veeg vervolgens voorzichtig de rolluiken schoon en spoel ze af met schoon water.
 4. Azijnoplossing: Leuk voor iedereen die houdt van de ietsjes bijtende, frisse azijngeur. Meng wat azijn in warm water en gebruik deze oplossing voor het verwijderen van vet en hardnekkige vlekken. Ja, dit is oma's ultieme raad natuurlijk, azijn helpt tegen alles.
 5. Nog een leuke tip van oma: Meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles en breng het aan op de rolluiken. Laat het even intrekken en veeg het vervolgens schoon met een doek.

Oma's geheime tip? Hier moet je op letten

Gebruik je oma's truc met de spuitfles om de binnenkant van je rolluik schoon te maken? Doe jezelf een plezier en zet een raam open. Zo zorg je ervoor dat je tijdens je schoonmaak workout door kan blijven ademen ;)

Tot slot: wat je ook gebruikt voor het schoonmaken van rolluiken, raadpleeg de instructies van de fabrikant van de rolluiken voor specifieke reinigingsadviezen. Want het zou kunnen dat sommige materialen speciale zorg vereisen.

Rolluiken laten plaatsen door Thuisin

Wat kost het om rolluiken schoon te laten maken?

Laten we eerlijk zijn, elke klus is zo goed als het plan wat je hebt. Tijd, materialen, middelen en een portie 'schoonmaak-energie' heb je in ieder geval nodig. Anders kan je er beter over nadenken om deze schoonmaak klus aan vankmensen over te laten. Het kan zomaar zijn dat de prijs het je waard is.

Rolluiken schoonmaken prijzen

De kosten voor het schoonmaken van rolluiken kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, de locatie, het type rolluik en de schoonmaakmethode die wordt gebruikt. Over het algemeen beginnen de de kosten bij enkele tientallen euro's en kunnen oplopen tot enkele honderden euro's.

Als je rolluiken wilt laten schoonmaken, raad ik je aan om contact op te nemen met gespecialiseerde schoonmaakbedrijven bij jou in de buurt. Om zeker te zijn van de definitieve kosten op basis van jouw situatie kan je een offerte op maat laten maken. Let op dat het bedrijf alle belangrijke factoren zoals het aantal rolluiken, de grootte van de rolluiken en de mate van vervuiling meeneemt in jouw offerte. Vergelijk ook prijzen van meerdere bedrijven.

Tot slot nog een tip: Heb je buren die rolluiken willen laten schoonmaken? Wie weet ben je voordeliger uit als jullie de rolluiken van meerdere huizen in de straat laten reinigen. betrouwbare en kwalitatieve service ontvangt.

En voor nieuwe rolluiken op maat kan je natuurlijk altijd bij ons terecht, laat je verrassen door het grote assortiment rolluiken, ontdek ze in de showroom!

Kom naar onze winkel

Karin
Geschreven door
Karin

De fantastische wereld van interieur, woontrends, design klassiekers en innovatieve producten is? Verrassend, zorgt voor comfort, maakt je leven leuker! Laat je vermaken, lees de blogs en pluk er de leukste, beste, duurzame of meest toekomstgerichte producten uit. Net als uit een bonbondoosje met erin de mooiste creaties om bij weg te smelten, hmmm. Welke blog laat jou smelten voor iets moois in je interieur?

Lees meer over Karin