5 meest gemaakte fouten met schilderen + oplossingen

Schilderen, verven, sausen.. het blijft een vak apart. Naast de ‘foutjes’ die je kan maken gedurende het proces, maakt men ook foutjes als het gaat om het soort verf, je gereedschap en de afwerking.

1. De verkeerde kwast

Wedden dat jij weleens een kwast in je handen hebt gehad en totaal geen idee had wat je nu precies aan het doen was? Ja, schilderen. Iets met verf en een muur, of een kozijn, of een oude stoel, of een voordeur. Iets een andere kleur geven, of alleen even opfrissen met dezelfde kleur. Maar wedden dat je niet altijd de juiste techniek gebruikte? Of stiekem ook weleens niet de goede verf?

Het ziet er zo simpel uit, even een muurtje sausen. Even die lelijke groene voordeur wit schilderen. ‘Dat doe ik wel eventjes’, denk je vaak. Maar met schilderen, verven of sausen komt een hoop meer bij kijken dan alleen het nieuw in de kleur zetten. Daarom vandaag op onze blog: de 5 meest gemaakte fouten die je kan maken met de kwast of roller in de hand. Met natuurlijk de oplossingen, zo schappelijk zijn wij dan ook wel weer.

Bekijk onze muurverf

2. Goede voorbereiding is het halve werk

Dus jij denkt dat je wel een strak lijntje tussen muur en kozijn kan schilderen? Of dat je over die ene oude laag verf wel weer tot een frisse en gladde laag kan omtoveren? Wrong! Voorbereiding is het halve werk. Ontvet en schuur oude lagen verf altijd van je kozijnen, deuren of meubels begin dan pas met verven. Met grondverf welteverstaan. Hetzelfde geldt voor afplakken. Plak dat wat je niet wilt schilderen altijd af met tape zodat je geen vlekken op de verkeerde muur of kozijn maakt. Nog een tip. Krijg je deurknoppen niet meer van de deur af? Wikkel ze dan in aluminiumfolie.

Blog: Grondverf of lakverf voor hout?


3. Hoeveel verf op je roller?

Verf-druipers over het kozijn, puntjes in de verf of witte stipjes op je structuur muur. Naast dat deze kleine oneffenheden –of gewoon gruwelijke missers- te maken kan hebben met de kwast die je gebruikt, ligt het vaak ook aan de hoeveelheid verf die je gebruikt. Zorg dat je niet te veel lak gebruikt voor je kozijnen. Een handige truc die je vaak ziet is om een postbode elastiek of een stuk ijzerdraad om de verfpot te spannen om zo je kwast af te ‘schrapen’. Voor je muur, zeker een structuurmuur, heb je meer verf nodig. Rol je roller wel gelijk door de verf-bak en rol hem goed uit.

Blog: Het belang van buiten schilderen

4. Deur verven met muurverf?

Natuurlijk niet! Maar weet wel wat je doet. Muurverf is voor de muur, lakverf voor houten oppervlakten. Al heb je ook speciale verf voor kunststof, maar dat even terzijde. Muurverf is dus voor je muur. Muurverf betonlook bijvoorbeeld. Helemaal hip! Smeer je muurverf op je deur, dan krab je het er zo af. Smeer je lakverf op je muur, dan moet je retegoed je best doen om daar ooit weer fatsoenlijk overheen te schilderen.

Trends en tips volgen? Met onze nieuwsbrief!

5. Het nawerk; vieze vingers/volle kwasten en verf uit je kleding halen

Als je je verfklusje geklaard hebt kan het zo zijn dat je meer verfklodders op je handen hebt dan op je kozijn. Om nu niet liters terpentine over je tere handjes te smeren kan je het ook op een iets meer ‘natuurlijke’ manier doen. Een restje koffiedik samen met handzeep doet wonderen. En weet je niet wat je met je gebruikte kwasten aan moet? Gebruik je hem de dag daarop weer? Pak hem in aluminiumfolie en leg hem in de koelkast. Pas veel later weer een klus op de planning? In een potje terpentine of thinner kan je kwast nog na maximaal 4/5 weken weer een ronde mee. Goed uitslaan en op een restpapiertje ‘uitdrukken’ is wel essentieel natuurlijk. Toch nog een uitgeharde kwast. Week hem uit in hete azijn en je kwast is weer zo goed als nieuw. Enneh, verf in je kleding? Waterbasis verf goed uitspoelen, terpentine basis verf met terpentine eruit halen! Tip voor de volgende keer; oude kleren aan.

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer foutjes op te noemen en nog duizenden tips om goed met je schilderklus te beginnen. Maar dit zijn toch wel de meeste foutjes die wij voorbij zien komen. En wil je echt álles weten voordat je begint met je schilderwerk? Vraag het dan aan de adviseurs bij ons in de winkel.

Succes met schilderen!

Kom langs in één van onze winkels
Demi
Geschreven door
Demi

Of je nou een heuse interieurstylist bent of niet eens weet wat jouw interieurstijl is; een beetje inspiratie is nooit verkeerd! Daarom vind je bij Thuisin.nl maandelijks blogs over allerlei interieuronderwerpen, van vloeren tot de laatste behangtrends en het verschil tussen lak- en grondverf. Lees je mee?

Lees meer over Demi