Wat is het verschil tussen grondverf en lakverf voor hout?

Waarom smeren we niet gewoon één soort verf op het houtwerk dat we willen schilderen? Maakt niet uit of het de kozijnen, je houten schutting of de blokhut achter in je tuin is. Gewoon een potje verf voor je hele houten inboedel in en rond huis, 3-2-1 klaar! Moet kunnen, toch? Mwa, hier even wat vakschilder kennis voor dummies, want Luca heeft ‘t gauw voor je uitgezocht! Lees je mee?

Waarom grondverf of lakverf op hout?

Zo nu en dan laat ik de technische Luca naar voren komen en speur ik stad, land en internet af om je iets meer kennis te geven. Vaak over verf, want verf is gewoon apart spul. Jazeker, jouw houten kozijnen, binnendeur of gevel schilderen geeft altijd een prachtresultaat, en zo'n opknapbeurt met beits, houtlak, houtolie of grondverf levert ook nog het voordeel op dat het houtwerk binnen en buiten weer jaren meegaat. Maar je moet dan wel weer de goede verf hebben voor wat je wilt schilderen.

Waarom is grondverf nodig op hout?

Tsja, bij de keuze voor de geschikte verf voor hout gaat het weleens mis. Ook bij mij; schaam schaam. Wat ik namelijk regelmatig vergeet is de grondverf. Want ik wil snel klaar zijn met schilderen, niet mijn favoriete klus. Het liefst doe ik het af met een laag houtlak, moet goed zijn voor de raam- en deurkozijnen toch? En dan heb ik het over houten kozijnen, deuren en tuinhuizen waar al een laag lak op zit. Onbehandeld hout komt vandaag even niet voor in mijn wereld.

Bekijk grondverf

Moet je hout overschilderen?

Is het nou echt zo dat je pas na het overschilderen, dus TWEE keer lakverf op je kozijnen aanbrengen, het mooiste resultaat bereikt? En waarom schilderen de vakmensen met grondverf en wat is het verschil met gewoon lakverf? Gelukkig mag je het uitpluizen van alle informatie aan mij over laten. Het is mij gelukt en de antwoorden deel ik graag met je. Hoef jij alleen maar verder te lezen om te weten welke verf je het beste voor houtwerk kan kopen en of je nou grondverf nodig hebt.

Hoeveel lagen verf aanbrengen?

We gaan er voor nu van uit dat je jouw houten kozijnen met die niet meer zo mooie verflaag onder handen neemt. Je hebt het hout ontvet, schoongemaakt, het oppervlak opgeschuurd, kleine kieren of gaten weggewerkt met een houtvuller. Omdat je bijvoorbeeld wit overschildert met een nieuwe laag witte houtlak zou je kunnen denken dat gaat prima zo. Toch zie je dat een dun laagje verf op het hout net niet zo'n mooi resultaat oplevert:

  • Je blijft oneffenheden zien?
  • Het geschilderde kozijn lijkt wat streperig?
  • Het totaalplaatje is minder strak dan dat je voor ogen had?

Omdat je niet een dikke laag houtlak kan aanbrengen die het bijgewerkte hout met een egale laag bedekt is het in dit geval de moeite meer dan waard om een extra laag verf aan te brengen. Heb je echt eer van je werk.

Ontdek buitenverf

Wanneer grondverf of primer gebruiken?

Grondverf vergelijk ik het liefst met je innerlijk, de vitamientjes – je gulle hart – je eeuwige glimlach, oftewel je basis. Je kunt jezelf nog zo mooi maken, als je basis niet goed is: zal het nooit mooi zijn. Maar goed, laten we het over verf hebben. Grondverf bevat veel minder kleurstof, is grondverf altijd wit?

Waarom witte grondverf?

Primer of grondverf kan je ook op kleur laten mengen, dus grondverf is niet per se altijd wit. De meeste mensen kopen wel standaard witte grondverf, bijvoorbeeld grondverf in RAL 9010 dat is 'Zuiver wit'. Waarom is witte grondverf een goede keuze? Stel dat je na de primer een houtlak in kleur aanbrengt, bijvoorbeeld Verkeerswit, lichtgrijs of een andere lichte tint dan heb je een witte basis en komt de kleur perfect tot zijn recht. Is het resultaat na 1 keer overschilderen met lakverf al super? Dan ben je snel klaar. Wil je jouw houten schutting, kozijnen of deur zwart schilderen kan je ook voor een donkere kleur grondverf kiezen, passend bij jouw plannenTre

Voordelen grondverf op houtwerk

Het grootste voordeel van gronden of eerst een laag primer aanbrengen op je houtwerk is, dat je minder lakverf nodig hebt en het hout in de basis heel goed beschermt. Hier meer voordelen van grondverf op een rij:

  • Grondverf heeft in tegenstelling tot houtlak grovere bestanddelen die de poriën van het hout goed dichtstoppen.
  • Als je grondverf gebruikt, zuigt het hout de lakverf niet op als een spons.
  • Breng je eerst een primer aan en daarna houtlak dan heb je minder lakverf nodig.
  • Grondverf voor een isolerend laagje dat vervuilende stoffen uit het hout tegenhoudt.

Conclusie: voor je ramen of kozijnen binnen kom je misschien met een laag lakverf weg, stel je wilt super snel van de schilderklus af zijn. Maar je kozijnen, deuren en tuinhout buiten moeten tegen wind, weer, hitte, Uv-straling en kou kunnen. Voor houtwerk buiten is het daarom erg belangrijk om het hout extra goed te beschermen en grondverf aan te brengen. En hoe zit dat nou met de lakverf?

Waarom lakverf?

Goeie vraag! Niet zo spannend eigenlijk. Lakverf geeft het hout (of kunststof kan soms ook) de kleur die je het wilt geven. Wij mengen voor je lakverf op kleur, dat kan een RAL kleur zijn, een kleur van het jaar, trendkleur of gewoon jouw lievelingskleur. Kies nog even of je voor shiny gaat, dat pakken we de hoogglans lakverf, wil je stoer of industrieel dan is matte houtlak jouw favoriet.

Waarom goede lakverf kopen?

Omdat je voor jaren geen omkijken wilt wat je schilderwerk betreft. Daarom hebben wij voor jou een ruim assortiment aan goede verf van merken zoals Sikkens, Sigma, Wijzonol en natuurlijk ons eigen huismerk LOOKin. Wanneer je hoogwaardige lakverf koopt weet je zeker dat:

  • de verflaag op je houtwerk niet verkleurt, vergeeld,
  • de verf kras- en stootvast is, waterbestendig

en dat je jaren vooruit kan na het schilderen van kozijnen, deuren en je blokhutje. Geen zin, tijd, energie, of wat dan ook om deze klus op te pakken? Laat onze vakmensen jouw houtwerk schilderen! Meer weten?

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

zwarte kozijnen

Wat is lakverf?

Lakverf is een combinatie van verschillende bestanddelen. In de lak zit meestal een bindmiddel (zoals hars of olie), een oplosmiddel (water of terpentijn) en een kleurstof voor dat leuke kleurtje. Omdat houtlak een goede vloeiing heeft en dunner is dan muurverf kan je ervoor kiezen om in plaats van een kwast een lakroller te gebruiken.

Wanneer gebruik je een lakroller of kwast?

Ik ben fan van de roller, alleen voor de hoekjes en moeilijk bereikbare plekken pak ik een kwastje. Maar dat is je persoonlijke voorkeur, net als de kleur. In het heel kort is de laklaag dus leuk voor de buitenkant, doet mij denken aan een lekker zoete laag fondant op je taart. Hoe de ondergrond (het innerlijk) er ook uit ziet, van de buitenkant ziet het er mooi strak uit

Lees ook: kozijnen zwart verven doe je zo!

Grondverf is gewoon beter voor alles!

Tip: wil je iets anders schilderen dan hout? Dan kan met een goede primer. Want ook op andere ondergronden zoals metaal of kunststof zorgt grondverf voor een betere hechting én geeft primer een extra bescherming, bijvoorbeeld tegen roest en uv-licht. Is het een beetje duidelijk zo? Moraal van het verhaal is: grondverf moet gewoon. Niet vergeten. Ik niet, jij niet, niemand niet.

Kom langs in één van onze winkels