Wat is het verschil tussen grondverf en lakverf voor hout?

Waarom smeren we niet gewoon één soort verf op alles wat we willen schilderen? Luca weet ‘t! Lees je mee?

Verschil tussen grondverf en lakverf

Zo nu en dan laat ik de technische Luca naar voren komen en speur ik stad, land en internet af om je iets meer kennis te geven. Vaak over verf, want verf is gewoon apart spul. Jazeker, het geeft vaak genoeg een prachtresultaat of het nu in kleur is of gewoon als opknapbeurt. Maar je moet dan wel weer de goede verf hebben voor wat je wilt schilderen. En ja, daar gaat het weleens mis. Ook bij mij (schaam schaam). Wat ik namelijk regelmatig vergeet is de grondverf. Gedoe zeg dat 2 keer schilderen en dan de eerste keer zeker als je weet dat het nog geen resultaat geeft. Maar waarom schilderen we met grondverf en wat is het verschil met gewoon lakverf? Gelukkig gaf de kalender van Quest (van 23 augustus om precies te zijn) hier antwoord op. En dat antwoord deel ik graag met je.


Wat is lakverf?

Goeie vraag! Niet zo spannend eigenlijk. Lakverf geeft het hout (of kunststof kan soms ook) de kleur die je het wilt geven, of het beschermt tegen weersinvloeden. In de lak zit meestal een bindmiddel (zoals hars of olie), een oplosmiddel (water of terpentijn) en een kleurstof voor dat leuke kleurtje zoals bijvoorbeeld RAL 7035, een fijne grijze tijdloze kleur. In het heel kort is de laklaag dus leuk voor de buitenkant, zoals make-up bij vrouwen. Hoe de ondergrond (het innerlijk) er ook uit ziet, van de buitenkant ziet het er mooi uit.


Waarom grondverf?

Grondverf vergelijk ik het liefst met je innerlijk, de vitamientjes – je gulle hart – je eeuwige glimlach, oftewel je basis. Je kunt jezelf nog zo mooi maken, als je basis niet goed is: zal het nooit mooi zijn. Maar goed, laten we het over verf hebben. Grondverf bevat veel minder kleurstof, maar heeft daarentegen wel grovere bestanddelen die de poriën van het hout goed dichtstoppen. Als je geen grondverf gebruikt, zuigt het hout de lakverf op als een spons en dat is zonde. Je hebt namelijk veel meer verflagen nodig. Ook zorgt grondverf voor een isolerend laagje dat vervuilende stoffen uit het hout tegenhoudt. Grondverf voor buiten is dan ook erg belangrijk om te gebruiken. De irritante houttanines doen de lak verkleuren en dat willen we niet hebben.


Grondverf is gewoon beter voor alles!

Ook op andere ondergronden zoals metaal of kunststof zorgt grondverf ook voor een betere hechting én is het een extra bescherming tegen roest en uv-licht. Is het een beetje duidelijk zo? Moraal van het verhaal is dat je eigenlijk grondverf niet moet vergeten. Ik niet, jij niet, niemand niet.

Kom langs in één van onze winkels