Kies je kleur!

Gelukkig bestaan er op de wereld veel kleuren. Kleur kleurt je leven én om geen blauwtje te lopen geef ik je tips om de juiste kleur te kiezen.

Dat ene oude kastje van je oma, of die muur achter de bank. Ze schreeuwen om kleur! Maar met zo’n 2378684654 kleuren is het lastig om die ene kleur te kiezen. Ik ben hard aan het werk geweest en heb een aantal tips om jou keuze makkelijker te maken. Ik heb er zelf een kleur van gekregen!

Tip 1 kleur inspiratie

Doorspit woonbladen, Instagram, Pinterest en alle andere mogelijkheden om kleurinspiratie op te doen. Wat spreekt je aan qua tint? Ben je van de felle kleuren, of kies je liever voor pastel? Trek je meer naar groen en blauw in plaats van rood en geel? Dan weet je namelijk dat je meer van de koelere tinten bent. Zo sluit je al een heleboel kleuren uit. Wil je jouw interieur afstemmen op een woonstijl? Maar bij welke stijl kom je koude of juist warme tinten vaak tegen?

Woonstijlen met koude tinten

Woonstijlen met warme tinten

meer woonstijlen

Tip 2 kleur sfeer

Over warme en koele kleuren gesproken, wat wil je bereiken met je kamer. Wil je een gezellige en knusse kamer? Dan zijn de warme tinten meer geschikt. Met een koele kleur geef je je kamer een frisse look én net iets meer pit! Voorbeelden nodig?

Frisse tinten muurverf

Warme tinten muurverf

  • Brave Ground, een warme aardetint van Flexa
  • Transcend, een warme beigetint van Sigma

Mijn favoriet blijft Spiced Honey, een warme honing-oker tint van Flexa en super makkelijk te combineren met alle koude en warme tinten muurverf.

meer verf inspiratie

Tip 3 kleur ruimtelijk effect

In alle kleuren zitten gradaties. De lichtere tinten zijn meer aangevuld met wit en de donkere tinten meer met zwart. Wil je een ruimtelijk effect bereiken dan kan dat makkelijk door het juiste kleurgebruik, dat lukt met muurverf maar natuurlijk ook met behang. Hier twee voorbeelden:

  • Een kleine kamer groter laten lijken -> kies voor licht.
  • De slaapkamer knusser en romantischer laten ogen -> kies voor donker.

Wil je ook je slaapkamer, keuken of woonkamer kleiner en knusser of groter en ruimer laten lijken maar kan je wat hulp gebruiken rond kleuren, verf of behang en materialen? Omdat we hele dagen met woninginrichting bezig zijn geven wij je graag tips en inspiratie, kom eens naar de showroom!

meer weten over: interieuradvies

Tip 4 kleur en lichtinval

Naast de grootte van je kamer, heeft de hoeveel daglicht ook een effect op de kleur die je kiest. Licht is van invloed op kleur en kan hem op jouw muur toch anders laten uitkomen dan op dat mooie plaatje van Pinterest. De hoeveel-licht-in-je-kamer-regels blijven:

  • Veel zonlicht -> vermijd alleen felle tinten.
  • Weinig daglicht -> kies lichte kleuren en warme tinten.

Wil je hoe dan ook voor een diepe donkere kleur gaan hoewel je weinig ramen of een kleine kamer hebt?

Go dark & combineer!

Zorg voor een witte basis en verkies de muur tegenover je ramen tot statement muur voor donkere kleuren muurverf zoals indigo blauw, olifant grijs of smaragd groen. Geeft extra diepte in de kamer. En je voorkomt het 'donker-hok-effect', ga voor rijke kleuren!

bekijk muurverf

Tip 5 kleur en behang

Probeer! Dat is de tip die ik als laatste wil meegeven. Bij de winkels van Thuisin hebben wij grote stalen die je mee kunt nemen om uit te proberen of de kleurtint past bij jouw interieur. En: het leven bestaat niet alleen uit muurverf, er is ook behang.

Mix muurverf en behang

Als je toch de kleurstalen voor muurverf in handen hebt loop even door naar de behangboeken. Hoezo? Structuur op de muur is pas gaaf. Denk aan combinaties van:

  • Muurverf en behangcirkel
  • Muurverf en 1-2 banen behang

Voordeel is dat je maar eventjes hoeft te behangen, stel dit is niet je favoriete klus ;-) en anders laat je het de vakmensen van Thuisin doen, kan ook nog.

Trends en tips volgen? Met onze nieuwsbrief!

En, last but not least: in de winkel adviseren we je uitgebreid over kleurtinten. Zo moet het kiezen uit de 2378684654 kleuren helemaal goed gaan. Succes, en tot snel in de winkel!

Bo
Geschreven door
Bo

Blogger bij Thuisin. Ik inspireer je met mijn blogs op het gebied van interieur en trends! Lees je mee?

Lees meer over Bo