Hoe gordijnen inmeten?

Gordijnen, ben jij ook zo’n fan van deze sfeermakers in huis? Een raam zonder gordijnen is gewoon zo kaal als een woestijn. We worden dan ook massaal blij van deze raambekleding! Glanzende, transparante gordijnstoffen voor in je woonkamer of juist isolerende en verduisterende overgordijnen voor op je slaapkamer? Een ding is belangrijk: gordijnen inmeten, ja dit is een serieuze taak! Lees hier tips en trucs rond het gordijnen inmeten.

Inmeten is weten of wat oma altijd over gordijnen zei

Oma riep het al: Kind, altijd eerst goed je kozijn opmeten! En oma moet het weten, ze is nog uit de tijd dat mensen de keuken gordijnen zelf konden haken ;-) Oma had gewoon gelijk, niets staat zo irritant als gordijnen die de verkeerde maat hebben.

Waarom is gordijnen inmeten zo belangrijk?

Nou heel makkelijk, laten we het even andersom bekijken. Wat krijg je, als het inmeten van de gordijnen niet goed gaat? Juist, een gatenkaas voor je ramen... We hebben het allemaal al ergens in een woonkamer, keuken, slaapkamer of kinderkamer gezien: kant en klare gordijnen die het gewoon net niet zijn.

Maar waar gaat het precies mis?

Laten we samen naar de meest gemaakte fouten kijken rond het gordijnen inmeten. Niet om af te geven, nee! Fouten maken we allemaal, dat mag, want van fouten kan je leren. Dat doen we nu!

De top 3 gordijnen-inmeet fouten om van te leren:

Daar gaan we dan, dit willen we juist NIET:

  1. De gordijnen zijn te kort en stoppen op melkpakhoogte boven de vloer of vensterbank. Doei sfeervolle uitstraling; wel fijn dat je robot stofzuiger zo niet kan vastlopen in de plooien van je gordijnen.
  2. De gordijnen hangen en nu zit er een kier aan de bovenkant want er is geen rekening gehouden met de rails of bevestiging. Doei verduistering, de zonnestralen dansen op je tv scherm.
  3. Het linker en rechter gordijn komen in het midden van het raam niet bij elkaar. Doei privacy, Jan en alleman kan nog steeds lekker naar binnen kijken.

Genoeg redenen om extra goed je best te doen wat het opmeten van jouw nieuwe gordijnen betreft. Zeker voor je slaapkamer, wanneer je maximaal wilt verduisteren met gordijnen om lekker weg te kunnen dromen.

Inspiratie: zo los je alle slaapproblemen op

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je gordijnen te laten inmeten. Want onze vakmensen nemen je het denk- en rekenwerk graag uit handen, fijn zo'n inmeetservice. Liever zelf doen? Waar moet je dan op letten bij het inmeten van gordijnen?

3 tips voor het gordijnen inmeten en monteren

Tip 1: Kies eerst het ophangsysteem

Er zijn gordijnrails en roedes en je kan bovendien kiezen voor extra comfort met elektrisch bedienbare gordijnen die je via een app op je mobieltje open en dicht laat doet. Dan is er een haast onzichtbaar motortje gecombineerd met je rails.

Bekijk smart home gordijnen

Hoe je jouw gordijnen ophangt, heeft te maken met de indeling van je ruimte. Wil je bijvoorbeeld gordijnen voor je woonkamer ramen en tuindeuren of een schuifpui? Kies voor ramen en deuren die in dezelfde kamer zijn, ook voor dezelfde hoogte om je gordijnstang te monteren. Dat kan onder het plafond zijn, of bijvoorbeeld boven of op de raam- en deurkozijnen.

Trends en tips volgen? Met onze nieuwsbrief!
Wave gordijnen bij Thuisin

Tip 2: Gordijnen in of op het kozijn?

Dit hangt onder andere af van de kamer. Is er wel of geen plek aan de zijkanten van het kozijn? Als er voldoende plek links en rechts van het raam is dan kan je bijvoorbeeld op je slaapkamer ervoor kiezen, om de verduisterende gordijnen zo op te hangen dat ze naast het raam beginnen. Wanneer je de gordijnen open doet heb je 100% daglicht, doe je ze dicht heb je 100% verduistering en val je binnen 5 minuten in slaap, lekker snurken maar!

Gordijnen op maat in het kozijn

Heb je een diep kozijn? Dan staat het strak wanneer je de gordijnen in het kozijn oftewel in de dag opmeet en monteert. Wil je niet in het kozijn boren? Kijk dan of je de rails aan het plafond kan bevestigen, kamerhoge gordijnen staan heel sfeervol!

Raambekleding voor hoge ramen

Groene gordijnen bij Thuisin

Tip 3: Gordijnen met of zonder plooi opmeten

Of je voor overgordijnen, verduisterende slaapkamer gordijnen, transparante inbetween gordijnen kiest of een kinderkamer gordijn; de gordijnstof staat en valt met de plooi. De populairste plooi is de wave plooi, gordijnen met ringen hebben de minste plooi. Afhankelijk van de gordijnstof die je kiest past daar een bepaalde plooi bij die de stof - uni of met patroon - het beste tot zijn recht laat komen. Met zo’n prachtige plooi moet je natuurlijk rekening houden, daar gaan extra centimeters stof in zitten. Onze vakmensen weten er alles van, geef het rekenwerk uit handen en voorkom gordijnen die erbij hangen als slappe spoken ;-)

Heb je de plooien al op je voorhoofd staan?

Niet doen! Een glimlach staat veel leuker en voor alle vragen rond het inmeten van gordijnen, de mooiste gordijnstoffen van merken als Eijffinger, Kobe, Artelux, Vadain en meer kom je langs in de winkel. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek waarin wij alle tijd nemen voor jouw perfect plooiende gordijnen!

Kom naar onze winkel

Karin
Geschreven door
Karin

De fantastische wereld van interieur, woontrends, design klassiekers en innovatieve producten is? Verrassend, zorgt voor comfort, maakt je leven leuker! Laat je vermaken, lees de blogs en pluk er de leukste, beste, duurzame of meest toekomstgerichte producten uit. Net als uit een bonbondoosje met erin de mooiste creaties om bij weg te smelten, hmmm. Welke blog laat jou smelten voor iets moois in je interieur?

Lees meer over Karin