Ons rapportcijfer is een 8,5 op basis van 889 beoordelingen van klanten.

Markiezen

Naast de primaire functie om het licht te temperen en daarmee de temperatuur in huis, worden markiezen veelal gekozen vanwege hun bijzondere uitstraling.

Markiezen hebben een uitstekende zonwerende functie en zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en dessins.

Markies

Een markies is een traditionele zonwering met een specifieke uitstraling. Markiezen hebben een uitstekende zonwerende functie en zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en dessins. De uitval van markiezen is beperkt, maar er zijn varianten met een wat grotere uitval dan gebruikelijk. Markiezen worden meestal handmatig bediend met een optrekkoord, maar automatische bediening met een motor is mogelijk.

 

Toepassingen

Veel mensen vinden markiezen iets nostalgisch hebben en ‘passend’ bij oude gebouwen. Markiezen passen echter ook bij nieuwe huizen en kunnen de waarde van een huis verhogen. In de horeca wordt vaak gebruik gemaakt van permanente markiezen die niet optrekbaar zijn. Het geeft aan dat deze zonwering niet alleen fraai en functioneel is, maar ook zeer robuust.

Een markies bestaat uit een houten (of aluminium) geraamte waar overheen doek wordt gespannen. De latten van het geraamte zijn met scharnieren aan elkaar verbonden waardoor het scherm als geheel kan uitklappen en inklappen. Ingeklapt rust de markies als een compact pakket tegel de gevel, uitgeklapt vormt het een functionele en decoratieve bescherming tegen de zon.

Markiezen voor je gehele woning

Ruime stofkeuze

Er is een ruime keuze aan kleuren en dessins. Vaak kiezen mensen voor een traditioneel dessin, bijvoorbeeld groene of blauwe strepen, maar er is veel meer mogelijk. Er zijn talloze effen (uni) kleuren en multi color strepen. Het doek is gemaakt van oersterke, kleurechte stof zodat het niet vervaagt. Door het impregneren van de stof is het rot- en schimmelvrij, water- en vuilafstotend wat zorgt voor jarenlang onbekommerd plezier. De Thuisin winkelier kan een ruime keuze bieden uit de actuele kleuren van diverse stoffenleveranciers.

Veelgestelde vragen Markiezen

Lees meer over markiezen

Biesband

Om de stof op de latten vast te zetten wordt biesband gebruikt, ook wel spijkerband genoemd. Dat kan in talloze kleuren. Een effen doekkleur en dezelfde kleur biesband zorgt voor een geheel, door een contrasterende kleur te gebruiken geef je het scherm juist een andere uitstraling. Op zoek naar een iets andere uitstraling van het markies dat u al heeft hangen? Misschien dat alleen het vervangen van het biesband al leidt tot de gewenste situatie.

Omkapping

Om het markies te beschermen tegen weersinvloeden hangt erboven een houten plank. Ook de zijkanten worden hiermee beschermd. De afwerking van de omkapping kun je verfraaien door freeswerk. De standaard kleur hiervoor is gebroken crème/wit (RAL 9001). Andere kleuren zijn mogelijk.

Bediening

Een markies wordt meestal handmatig bediend door middel van een koord en katrollen. Wie meer gemak wil, kiest een motorische bediening. Dat kan door middel van een schakelaar die binnen wordt gemonteerd en ook besturing op afstand met een afstandsbediening is mogelijk. Zo’n elektrisch aangedreven markies is te combineren met het aansturen van andere vormen van zonwering.

Waar op letten bij aankoop?

Markiezen zijn op vrijwel iedere gevel te monteren. Belangrijk is om de juiste maten te hanteren. Voor de breedte kies je de breedte tussen de muren van het raam plus 20 cm. De maximale breedte is 500 cm.

Petmodel

Een petmodel is een speciale uitvoering van een standaard markies. Het is handig in situaties waar je een vrije doorloop wilt hebben, bijvoorbeeld bij openslaande deuren. Van opzij gezien loopt deze markies trapsgewijs omhoog, wat zorgt voor een speciaal effect.

Klapmodel

Bij een klapmodel markies klapt bij het neerlaten het scherm iets verder naar voren. Daardoor krijgt het een iets grotere uitval terwijl het scherm op normale hoogte wordt gemonteerd. Een klapmodel is een goede optie wanneer je een terras wilt creëren onder het scherm.

Bijzondere vormen

Het is mogelijk om een markies te maken voor een getoogd raam, denk aan oude boerderijen of andere bijzondere panden. Bij horecagelegenheden wordt de entree soms voorzien van zo’n rond scherm, maar dan meestal met een vast frame.

Voordeel

Het grote voordeel van markiezen is dat ze ook zijdelingse lichtinval beperken omdat de zijkanten ook (deels) gesloten zijn. Het rendement van een markies is daardoor hoog, ongeacht de stand van de zon. Een ander voordeel is de stevigheid. Een markies is windvast en kan een behoorlijk (wind)stootje hebben.

Nadeel

Een nadeel van markiezen is de beperkte uitval. Dat is de afstand tussen de gevel en het uiterste uiteinde van het doek wanneer het scherm naar beneden is gelaten. Thuisin levert markiezen met een uitval die varieert van 80 cm tot 150 cm. Een grotere uitval is mogelijk met een zogenaamd klapmodel. Hierbij wordt door een speciale constructie de uitval wat vergroot. Een ander nadeel van een markies is de beperkte doorloophoogte; de ‘flappen’ aan de zijkanten kunnen in de weg zitten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Jouw privacy vinden wij belangrijk. Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens, staat beschreven in onze privacy policy.

Volg ons op social media en blijf op de hoogte:
Zoek een winkel bij jou in de buurt:
Ons rapportcijfer is een 8,5 op basis van 889 beoordelingen van klanten.

Jouw woning tot in de puntjes verzorgd

 • icon huis
  Bij jou in de buurt

  Met meer dan 40 winkels door heel Nederland, zitten wij altijd bij jou in de buurt.

 • icon beste kwaliteit
  Beste kwaliteit

  Wij hebben een brede, actuele productkennis over de nieuwste producten van de beste merken.

 • icon leg en montage
  Leg & Montage service

  Onze goed opgeleide en ervaren stoffeerders voeren het leg en montage werk graag voor je uit.

 • Scherpe prijzen icon
  Scherpe prijzen

  Wij leveren kwalitatief goede producten voor een heldere prijs.

Bezig met laden...

Altijd bij jou in de buurt

Selecteer een vestiging