Tapijt

Tapijt is een warm aanvoelende, zachte vloerbedekking die in veel kleuren verkrijgbaar is. Het is toepasbaar in vrijwel alle ruimtes en is geschikt voor vloerverwarming.

Kamerbreed

Tapijt dempt het geluid en is relatief stroef in vergelijking met bijvoorbeeld laminaat. Met tapijt wordt meestal kamerbreed tapijt (van muur tot muur) bedoeld, maar een karpet (kleed) is ook tapijt. Karpetten zijn soms hoogpolig en kamerbreed tapijt is doorgaans laagpolig. Het verschil heeft te maken met de uitstraling en vooral met de functie. Een karpet heeft veelal een decoratieve functie en kamerbreed tapijt is in eerste instantie een functioneel product. Kamerbreed betekent meestal 400 cm breed, hoewel ook 500 cm voorkomt.

Collectie
Bouclé - Tapijt

Dit type tapijt is laagpolig en wordt ook wel lussenpool genoemd. Het is een van de bekendste tapijtsoorten. Het tapijt gaat lang mee en blijft mooi.

Meer weten Offerte aanvragen
Frisé - Tapijt

De polen zijn gesneden en 'in elkaar gedraaid' waardoor ze een beetje gaan krullen. Elke pool is zichtbaar en dit zorgt voor een speels effect.

Meer weten Offerte aanvragen
Saxony - Tapijt

De polen zijn doorgesneden, maar krullen niet. Het tapijt is hierdoor glad en zeer comfortabel en het heeft een luxueuze uitstraling.

Meer weten Offerte aanvragen
Shaggy - Tapijt

De polen zijn lang en gaan een beetje hangen. Hierdoor krijgt het geheel een speelse, warrige uitstraling.

Meer weten Offerte aanvragen
Velours - Tapijt

Een fluweelzacht tapijt met lage polen, die dicht op elkaar staan. Het is een heerlijk tapijt om met blote voeten op te lopen.

Meer weten Offerte aanvragen
Vilt - Tapijt

Dit tapijt is oersterk en daarmee uitermate geschikt voor intensief gebruik, bijvoorbeeld in kantoren, winkels of andere grote ruimtes.

Meer weten
Veelgestelde vragen
 • Hoe wordt tapijt gemaakt?

  Tapijt werd vroeger geweven (en dat gebeurt nog steeds) maar meestal gaat het om getuft tapijt. Het garen wordt hierbij met hoge snelheid door een doek ‘geschoten’ waardoor het verankerd wordt. Aan de onderkant komt een speciale ‘rug’ waardoor het tapijt makkelijk vervoerd en gelegd kan worden.

 • Hoe wordt tapijt gemaakt?

  Tapijt werd vroeger geweven (en dat gebeurt nog steeds) maar meestal gaat het om getuft tapijt. Het garen wordt hierbij met hoge snelheid door een doek ‘geschoten’ waardoor het verankerd wordt. Aan de onderkant komt een speciale ‘rug’ waardoor het tapijt makkelijk vervoerd en gelegd kan worden.

 • Ik heb een allergie, kan ik dan toch tapijt nemen?

  Het is een misverstand dat tapijt slecht is voor mensen met (stof)allergieën. Onderzoek heeft uitgewezen dat het tegendeel waar is. Op harde vloeren zoals laminaat, pvc en parket gaat stof dwarrelen, tapijt houdt het stof juist vast waardoor de lucht ‘schoner’ wordt. Het is wel noodzakelijk om regelmatig te stofzuigen. Het Airmaster tapijt van fabrikant Desso heeft een zodanige structuur dat het stof extra goed vasthoudt. Het zorgt er voor dat stof dus niet gaat dwarrelen in de ruimte.

 • Kan ik tapijt zelf leggen?

  Tapijt kan je in principe zelf leggen. Voor het beste resultaat is een speciale ondervloer aan te bevelen en soms noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een ondervloer van hout. Er zijn diverse manieren om tapijt te leggen en het is afhankelijk van de oppervlakte en de intensiteit van het gebruik. Je kunt de randen vastzetten met dubbelzijdig tape, maar dat is vooral bedoeld voor kleinere ruimte zoals een slaapkamer. Deels of volledig verlijmen op de vloer is een goede optie, net als de traditionele manier met spijkerlatten. Dit werk is meer geschikt voor de vakman.

  Zeker wanneer het gaat om moeilijke hoeken of het stofferen van een trap raden wij aan om het werk te laten doen door een vakman. Voor onze stoffeerders is het dagelijks werk. Zij zorgen er voor dat u gegarandeerd lang kunt genieten van uw tapijt.

 • Is tapijt niet onderwets?

  Tapijt heeft het imago wat ‘stoffig’ te zijn, maar dat is onterecht. Tapijt kan geleverd worden in talloze kleuren en de fabrikanten passen deze steeds aan al naar gelang de heersende mode. Vaak is het een mengeling van een paar kleuren, maar ook tapijt met subtiele motieven (strepen, golfjes, vierkantjes etc.) is mogelijk. In kantoren wordt soms gewerkt met bijzondere dessins. Dat kan omdat het tapijt na het tuften door een digitale printer gaat die (net als op papier) het oppervlak van het gewenste dessin voorziet.

Meer lezen over tapijt

Voordelen

Een van de grootste voordelen van tapijt is het comfort. Tapijt voelt lekker zacht aan (ook op blote voeten), het veert een beetje als je er overheen loopt en het heeft een ‘warme’ uitstraling. Daarnaast werkt het geluiddempend en mede daarom ligt in de meeste kantoren tapijt op de vloer.

Onderhoud

Regelmatig stofzuigen zorgt voor een lange levensduur en een fris uiterlijk. Vlekken zijn bijna altijd goed te verwijderen door een vochtige doek op de vlek te leggen en voorzichtig te deppen. Ga nooit wrijven of in paniek allerlei schoonmaakmiddelen over de vlek gooien. Thuisin heeft speciale reinigingsmiddelen voor tapijt en onze verkoopadviseurs geven hierover graag de juiste informatie.

Merken

Tapijt is er in diverse kwaliteiten en materialen. Verreweg het meeste tapijt is van kunststof, maar ook wol, katoen, sisal en kokos worden voor tapijt gebruikt. Thuisin levert tapijt van de merken Desso, Bonaparte, Parade en LOOKin. Binnen deze merken zitten verschillende kwaliteiten en daarmee diverse prijsklassen.

Karpetten

Karpetten vallen ook onder de noemer tapijt, maar zijn meestal kleurrijker en zachter. Tegenwoordig leveren tapijtfabrikanten ook karpetten en kunnen er fraaie combinaties worden gemaakt. Bijvoorbeeld in de ene kamer kamerbreed tapijt en in een andere kamer een karpet in dezelfde kleur.

Vloerverwarming

Tapijt combineert in het algemeen goed met vloerverwarming. Zeker wanneer er sprake is van een speciale ondervloer is het belangrijk om te kijken hoe goed die ondervloer de warmte doorlaat naar boven, de warmteweerstand in vaktaal. Hoe lager de warmteweerstand, hoe beter de ondervloer de warmte doorlaat. Vloerverwarming werkt goed bij tapijt met een lage pool. Hoogpolig tapijt en vloerverwarming is geen goede combinatie.

Tip:

Karpetten worden vaak op een houten vloer gelegd. Het kan dat de onderkant van het karpet (de rug) gaat reageren op de houten ondergrond. Een speciaal matje onder het kleed kan dat tegengaan, maar het is afhankelijk van de situatie: waarmee is de vloer mee afgewerkt en van welk materiaal is de rug van het kleed?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Volg ons op social media en blijf op de hoogte:
Zoek een winkel bij jou in de buurt:
Ons rapportcijfer is een 8,4 op basis van 557 beoordelingen van klanten.

Jouw woning tot in de puntjes verzorgd

Thuisin is dé inspirerende woonwinkel. Met alles op het gebied van interieur onder één dak: verf, behang, raamdecoratie, gordijnen, vloeren (laminaat, pvc, marmoleum, tapijt & vinyl) en kasten op maat. Kom naar onze winkel voor advies en informatie over onze producten!

 • icon huis
  Bij jou in de buurt

  Met meer dan 40 winkels door heel Nederland, zitten wij altijd bij jou in de buurt.

 • icon beste kwaliteit
  Beste kwaliteit

  Wij hebben een brede, actuele productkennis over de nieuwste producten van de beste merken.

 • icon leg en montage
  Leg & Montage service

  Onze goed opgeleide en ervaren stoffeerders voeren het leg en montage werk graag voor je uit.

 • Scherpe prijzen icon
  Scherpe prijzen

  Wij leveren kwalitatief goede producten voor een heldere prijs.

Altijd bij jou in de buurt

Selecteer een vestiging