Knikarmscherm

Een knikarmscherm wordt ook wel terrasscherm genoemd. Er is keuze uit diverse typen knikarmschermen waarbij grootte, technische uitvoering en afwerking de belangrijkste verschillen zijn. Een knikarmscherm verhoogt het wooncomfort. Het knikarmscherm is één van de populairste vormen van zonwering. Het is effectief in het creëren van schaduw en zorgt voor een perfecte doorloophoogte.

Werking knikarmscherm

De primaire functie van een knikarmscherm is bescherming tegen zon. Doordat je schaduw creëert, wordt het binnen minder warm.

Een andere belangrijke functie is het gevolg van de constructie; doordat het scherm bijna horizontaal uitschuift, heb je daaronder een vrije doorloop in de schaduw. Dat is een ideale plek om lekker buiten te zitten en niet voor niets wordt een knikarmscherm vaak een terrasscherm genoemd.

Hoe werkt een knikarmscherm?

Een knikarmscherm wordt bevestigd aan de gevel met een tweetal knikarmen. Door de scharnierende armen (knikarmen) naar buiten te bewegen rolt het doek af en creëer je een schaduwrijke plek.

Wanneer je het scherm intrekt, rolt het doek weer op. De lengte van de armen bepaalt de uitval van het scherm, dat is de afstand van de muur tot de voorlijst die aan het einde van het doek zit als afsluiting en bescherming. De uitval varieert van 1,5 m tot 3,5 m.

Extra functie

Ook wanneer er geen zon meer is of wanneer het afkoelt, kan het scherm dienen als bescherming. ’s Avonds blijft de warmte onder het scherm hangen en veel mensen vinden het gezellig om onder zo’n ‘afdak’ te zitten.

In de horeca wordt daar veel gebruik van gemaakt. Daar worden zelfs in de winter zonneschermen gebruikt om dit effect te bereiken. Ook houden zonneschermen (grotendeels) de regen tegen en daarom staan de zonneschermen in de horeca vrijwel altijd uit.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een knikarmscherm op maat voor jouw terras of balkon? Kom naar de winkel, wij adviseren je graag. Samen kiezen wij jouw ideale scherm, tot snel!

Jean-Pierre
Geschreven door
Jean-Pierre

Jean-Pierre is dé man op het gebied van raamdecoratie en buitenzonwering bij Thuisin!

Lees meer over Jean-Pierre

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Thuisin winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Ga naar alle veelgestelde vragen

Een knikarmscherm kan handmatig of automatisch worden bediend. Handmatig gaat met een slingerstang die in een oog wordt gehaakt dat vastzit aan de constructie die aan de gevel is bevestigd. Nadeel daarvan is dat je iedere keer naar buiten moet om het scherm in- of uit te draaien.

Een knikarmscherm wordt bevestigd aan de gevel met een tweetal knikarmen. Door de scharnierende armen (knikarmen) naar buiten te bewegen rolt het doek af en creëer je een schaduwrijke plek. Wanneer je het scherm intrekt, rolt het doek weer op.

De lengte van de armen bepaalt de uitval van het scherm, dat is de afstand van de muur tot de voorlijst die aan het einde van het doek zit als afsluiting en bescherming. De uitval varieert van 1,5 m tot 3,5 m.

Al onze zonwering wordt op maat gemaakt. Wij komen bij je thuis om op te meten welk formaat nodig is. Sommige zonwering is qua lengte wel op een maximaal formaat. Bekijk in de winkel de mogelijkheden.

Belangrijk bij de keuze van een scherm is de grootte van de uitval. Een gemiddelde uitval is zo’n 2,5 m, maar tot 3,5 is mogelijk. De breedte is variabel en kan tot 6 meter. Breder is mogelijk, maar dan zullen speciale voorzieningen moeten worden getroffen.

Doekkeuze is uiteraard zeer persoonlijk en ook bij de hardware (cassette, armen e.d.) is er keuze uit diverse kleuren. Essentieel is de conditie van de gevel; kan daar het scherm van uw keuze op gemonteerd worden? Onze Thuisin vakspecialist geeft u graag deskundig advies.

Thuisin heeft een grote collectie knikarmschermen, markiezen, rolluiken, screens en terrasoverkappingen.

Er zijn grofweg drie types uitvalschermen: een open cassette, een semi cassette en een gesloten cassette.

In het laatste geval worden armen en het doek volledig afgedekt wanneer ze zijn samengetrokken tegel de gevel.

De compacte cassette zorgt er voor dat het geheel wordt beschermd tegen weer en wind.

Bij een open variant worden doek en armen afgesloten door de voorlijst. Dat is de aluminium ‘strip’ waaraan het doek vastzit en tevens door het gewicht ervoor zorgt dat het doek over de hele breedte mooi strak hangt.


Meer weten over knikarmschermen?

Neem contact met ons op

Via dit formulier kun je contact opnemen met de winkel.

Maak een afspraak

Je kan aangeven wanneer je een afspraak wilt, wij kijken of het past en bevestigen de afspraak.

Laat je terugbellen