Lamellen schoonmaken; laat ze eruitzien als nieuw!

Lamellen zijn een eeuwenoude bekende raamdecoratie. Ze staan bekend om onder andere hun uitstraling én functionaliteit. Maar wist jij dat jij je lamellen ook heel simpel kunt schoonmaken en onderhouden? Met een paar handig tips en trucs is het schoonmaakklusje binnen no time geklaard. Ontdek onze tips voor een snelle opfrisbeurt en een langere levensduur in onze blog!

Wat zijn lamellen nou precies?

Lamellen is een raamdecoratie en bestaat uit smalle, verticale stroken. Je kunt ze in verschillende materialen kiezen zoals hout, kunststof of stof. Daarnaast maken wij ze voor je op maat zodat ze in bijna elk raam passen. Wij hebben de voordelen van lamellen voor je opgesomd::

 • Lichtregeling: je kunt de lamellen eenvoudig openen en sluiten. Zo kun jij zelf bepalen hoeveel licht en inkijk jij jouw huis binnen laat.
 • Geluidsdemping: lamellen kunnen geluid van buiten dempen. Zo creëer je een ware rust oase in jouw huis.
 • Temperatuurregeling: door het zonlicht te reguleren kun je de hitte in de zomer buiten houden. In de winter houdt het juist warmte in huis vast.
 • Eenvoudig in onderhoud: hét onderwerp in deze blog! Daar vertellen we je hieronder meer over.

Ben jij nieuwsgierig naar alle eigenschappen en voordelen?

Lees hier alles over onze lamellen

Voordelen van een regelmatig onderhoud van je lamellen

Stof en vuil zijn altijd twee boosdoeners in het interieur. Wist jij dat ze zelfs zo vervelend kunnen zijn dat lamellen daardoor minder goed kunnen werken? Ze kunnen moeilijker bewegen. Het is dus echt een must om regelmatig je lamellen af te stoffen. De voordelen van schone lamellen:

 • Met schone lamellen houd je de luchtkwaliteit hoger. Wanneer lamellen bedekt zijn met stof en vuil, kunnen deze deeltjes in de lucht vrijkomen als je de lamellen verschuift. Daardoor kun je meer last hebben van een allergische reactie of ademhalingsproblemen krijgen wanneer je bijvoorbeeld astma hebt.
 • Het voordeel van je lamellen schoonmaken is dat ze niet alleen mooi blijven maar ook nog eens een langere levensduur hebben. Vuil en stof hebben namelijk de nare gewoonte om lamellen na verloop van tijd te beschadigen, wat kan leiden tot verkleuring en slijtage. Regelmatig poetsen dus!

Hoe je het ook wendt of keert; je lamellen schoonhouden is een mooie en slimme zet!

Tijd om je lamellen schoon te maken

Laten we aan de slag gaan met het reinigen van de lamellen. We hebben een kort stappenplan voor

 1. Begin met de stof- of microvezeldoek. Hiermee kun je het stof van de lamellen wegvegen. Deze doeken zijn super doordat ze zacht zijn en de lamellen niet beschadigen.
 2. Heb je wat vuil of vlekken op je lamellen? Dompel dan de microvezeldoek in de emmer met mild schoonmaakmiddel. Wring de doek wel goed uit zodat de lamellen niet te nat worden. Hiermee voorkom je verbuigingen.
 3. Mocht je stof of vuil op onbereikbare plekken hebben, pak dan je zachte borstel of stofzuiger met opzetstuk. Je kunt natuurlijk ook op je ladder klimmen met microvezeldoek als je dat makkelijker vindt.
 4. Zorg aan het einde dat de lamellen goed drogen, gooi bijvoorbeeld eventjes het raam open.

Nu kun jij weer lekker genieten van je schone en frisse raamdecoratie. Voelt goed he?

Speciale zorg voor verschillende soorten lamellen

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten lamellen, denk aan lamellen gemaakt van hout of vinyl. Wij hebben een paar extra tips die per soort handig zijn:

 • Houten lamellen zijn gevoelig voor water, dus na het reinigen met een vochtige doek is het verstandig om ze droog te maken met een droge doek. Dit is uit voorzorg om te voorkomen dat je houten lamellen verbuigen.

 • Bij het schoonmaken van stoffen lamellen raden wij aan om dit met een droge stofdoek te doen. Heb je een vlek in je stoffen lamellen? Dep deze dan voorzichtig weg met een lichtvochtige doek.

 • Lamellen van vinyl of kunststof zijn het makkelijkst schoon te maken. Het enige waar je op moet letten is dat je doek niet te nat is.

Benieuwd welke lamellen het beste bij jouw wensen passen?

Boek een interieuradvies

Aanvullende tips voor het onderhoud van lamellen

Na het volgen van bovenstaande stappen en tips zijn jouw lamellen als nieuw! We geven je graag nog wat aanvullende tips zodat het onderhoud van je lamellen pas echt tiptop is:

 • Houd de bewegende onderdelen soepel, zoals de scharnieren. Het is verstandig om ze regelmatig in te smeren, zodat ze vloeiend blijven bewegen, waardoor je eventuele slijtage en schade voorkomt.

 • Het kan natuurlijk gebeuren dat jouw lamellen beschadigd raken. In elk huishouden kunnen ongelukjes gebeuren. Als jouw lamellen bijvoorbeeld gebogen is of er een stukje van is afgebroken, raden we je aan contact op te nemen met de winkel waar je je lamellen hebt gekocht.

Benieuwd hoe lamellen in jouw interieur passen?

Kom gezellig langs in de winkel

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Thuisin winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Ga naar alle veelgestelde vragen

Om bescherming te bieden tegen verkleuring, zou je kunnen nadenken over buitenzonwering om UV-straling tegen te houden.

Wij raden je aan om dit lekker mee te nemen in je grote voorjaar- en najaarschoonmaak.

Gooi je stoffen lamellen niet zomaar in een sopje of wasmachine. Probeer ze eerst schoon te maken met een stofdoek. Als je vlekken hebt, gebruik dan een lichtvochtige microvezeldoek. Ben je daarna nog niet tevreden met het eindresultaat? Neem dan contact op met de winkel voor passende schoonmaaktips.

Met een stofdoek, een microvezeldoek en een emmer water ben je al goed voorbereid om je lamellen effectief schoon te maken.

Je kunt je houten lamellen gewoon schoonmaken met een vochtige doek. We raden je aan om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken en de lamellen goed af te nemen met een droge doek wanneer je klaar bent.

Annemiek
Geschreven door
Annemiek

Marketeer bij Thuisin. Altijd op zoek naar de perfecte woorden die passen bij onze projecten om jou mee te nemen in de brede en fascinerende wereld van het interieur!

Lees meer over Annemiek