Het verschil tussen Duettes en plissés…

Op het oog verschillen een duette en een plissé niet veel van elkaar, maar er zijn enkele grote verschillen. Zo verschillen de twee soorten raamdecoratie op het gebied van verduistering, design, isolatiewaarde en plaatsing. In deze blog lees je alles over het verschil tussen duettes en plissés!

Duettes en plisségordijnen; wat zijn het?

Plisségordijnen zijn gordijnen die zichzelf opvouwen als je ze opent. De stof is over de breedte zigzag gevouwen. Door dit harmonica-effect kan een plissé bij het openen een compact blok vormen. Bij het sluiten wordt de stof uitgetrokken tot raamdecoratie die naadloos aansluit op het raam. Plissés zijn luchtig en zijn beschikbaar in o.a. kleurrijke stoffen. Met deze raamdecoratie ga je voor een speelse, frisse en creatieve woonstijl. De voordelen van plisségordijnen zijn dat ze stijlvol zijn voor ieder interieur, ze leverbaar zijn in vocht- en vuilwerende stoffen en erg gebruiksvriendelijk zijn.

Nu alles over duette gordijnen… Duette gordijnen zijn plissés met een dubbele laag stof. Ze bestaan uit twee lagen gevouwen stof die samen een honingraatstructuur vormen. Duettes zorgen niet alleen voor meer privacy in huis, ze houden ook de zon buiten en hebben een isolerende werking. Een laagje lucht in de honingraatstructuur houdt in de zomer de warmte buiten en in de winter de warmte binnen. Vooral bij enkel glas is het isolerende effect van duettes goed merkbaar. Duette gordijnen zorgen voor een elegante, stijlvolle woonstijl.

Ontdek de collectie raamdecoratie

En nu het verschil…

Nu we weten wat duettes en plisségordijnen eigenlijk zijn, kunnen we door naar het verschil. Het grootste verschil tussen een duette en een plissé is de stof: duette gordijnen hebben een dubbele laag stof, terwijl plisségordijnen een enkele laag stof hebben. Door dit verschil in stof verschillen duettes en plissés op het gebied van isolatie, verduistering en uiterlijk. Duette gordijnen laten minder licht door dan plisségordijnen, omdat er twee lagen stof gebruikt worden. Touwtjes zijn bij duettes weggewerkt tussen de dubbele laag stof, maar bij plissés zijn de touwtjes zichtbaar. Duettes kunnen door de dubbele laag stof echter niet in (half)ronde ramen geplaatst worden, terwijl plisségordijnen hier wél geschikt voor zijn.

Lijken plissés en duettes dan helemaal niet op elkaar?

Hoewel een plissé en een duette behoorlijk van elkaar verschillen, zijn er ook enkele overeenkomsten. Zo hebben beiden vaak dezelfde bedieningsmogelijkheden, zoals top down bottom up. Dit betekent dat beide zowel boven als onder verstelbaar zijn. Zo bepaal jij ten alle tijden op welke plek licht doorgelaten wordt. Hierdoor zien duettes en plissés er voor het raam vergelijkbaar uit. De manier van openen en sluiten is ook vaak vergelijkbaar: met een koordjes, touwtjes, handgrepen of elektrische bediening. Ten slotte is de bevestiging van duette en plissé vaak hetzelfde. Zo zijn bijvoorbeeld beide raamdecoraties geschikt voor draai-kiepramen.

Ga jij voor een duette of een plissé?

Duettes en plissés zijn allebei geschikt voor ieder interieur. Van klassiek tot industrieel en van botanisch tot Scandinavisch: er zijn altijd duettes en plisségordijnen die aansluiten bij jouw woonstijl. Als je het lastig vindt om te kiezen tussen een duette of een plissé, kan interieuradvies of productadvies van Thuisin je op weg helpen. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw interieur en jouw woonstijl!

Kom langs in onze winkels

Dominique
Geschreven door
Dominique

Blogger bij Thuisin. Ik inspireer je met mijn blogs op het gebied van interieur en trends! Lees je mee?

Lees meer over Dominique