Plisségordijnen Top down bottom up

Plisségordijnen zijn een populaire soort raamdecoratie vanwege de vele opties op het gebied van privacy en zonwering. Plissés zijn geschikt voor iedere woonruimte en verkrijgbaar in alle soorten en maten. Wij maken ze op maat voor je, zodat ze perfect aansluiten op of tussen je kozijnen en dus voor vrijwel ieder raam geschikt zijn. Wat mag je precies verwachten tot hoe je plissés met top down bottom up bedient en van de voordelen van plissés met top down bottom up tot de montage ervan: hier vind je alles over top bottom plissés.

Wat is een top down bottom up plisségordijn?

Een top down bottom up plisségordijn is raamdecoratie die je aan de boven- en onderkant kunt verstellen. Een plissé met top down bottom up design bestaat uit een geplooide stof die in de breedte zigzag gevouwen is. Bij het optrekken wordt het opgevouwen als een soort harmonica. Er ontstaat dan een compact blok van samen geschoven stof.

Bij een plissé met top down bottom up design kun je zowel de boven- als onderkant bedienen. Hierdoor kun je exact bepalen op welke hoogte je de plissé voor het raam wilt hebben. Dit heeft een speels effect en geeft veel mogelijkheden op het gebied van privacy en zonwering.

Hang het plisségordijn bijvoorbeeld op ooghoogte, zodat je minder inkijk van buiten hebt. Voor de beste zonwering kun je de plissé exact voor de lichtinval hangen, zonder dat je al het daglicht verliest. Wil je meer weten? Maak eenvoudig een afspraak!


Hoe werkt een plisségordijn met top down bottom up?

Bij plisségordijnen met top down bottom up bediening wordt de stof tussen twee koorden gespannen. Boven- en onderaan de plissé zit bediening om het gordijn op de gewenste hoogte te hangen. Er zijn meerder manieren om een top down bottom up plissé te bedienen:

 1. Bediening met twee koordjes. Aan de rechterkant hangt een koord om de onderkant van het gordijn te bedienen, aan de linkerkant hangt een koord om de bovenkant van het gordijn te bedienen.

 2. Plissés met twee kettingen. De ketting aan de linkerkant is voor het verstellen van de bovenkant van het gordijn. Met de ketting aan de rechterkant bedien je de onderkant.

 3. Elektrische bediening. Dit is ideaal voor plissé met bottom up dop down design die op een lastig te bereiken plek hangen. Denk hierbij aan hoge ramen of schuine dakramen. Je kan ook je hele huis smart home inrichten!

Een andere manier om plissés top down bottom up gemakkelijk te bedienen, is zonder touwtjes. Bij plissés top down bottom up zonder touwtjes zit er aan zowel de onderkant als bovenkant van de plisségordijnen een handig handvat, waarmee je de raamdecoratie handmatig omhoog of omlaag kan schuiven. Als je kiest voor plissés top down bottom up zonder touwtjes, kies je niet alleen voor een strakker aanzicht van je raamdecoratie, maar ook voor extra veiligheid. Er zijn namelijk geen touwtjes waarin kinderen verstrikt kunnen raken!


De voordelen van plissé met bottom up top down

Waarom zou je voor plissé moeten kiezen en niet voor andere raamdecoratie?

 • Plisségordijnen zijn zonwerend zonder teveel daglicht tegen te houden. Vooral de top bottom plissés geven je veel opties om tegelijkertijd zonwerend te zijn én niet al je daglicht weg te nemen

 • Top down bottom up plissé geven je volledige controle over de lichtinval en de mate van privacy

 • Plisségordijnen nemen weinig ruimte in beslag en zijn eenvoudig verstelbaar

 • Vrijwel ieder raam is geschikt voor bottom up top down plissés. Zelfs bij openslaande ramen of deuren blijft de stof van het gordijn strak en op de goede plek

 • De bediening van top down bottom up plissés is minimalistisch of zelfs onzichtbaar. Je hebt geen losse koordjes, kettinkjes of touwtjes meer rondom je raamkozijn hangen

 • Alle soorten plissés, dus ook top bottom plissés, zijn exact op maat te maken

 • Plisségordijnen, vooral top down bottom up zonder touwtjes, zijn perfect te monteren op draai-kiepramen. De raamdecoratie blijft goed op zijn plek zitten

Welke soorten plisségordijnen zijn er?

Plisségordijnen zijn er in alle soorten, maten en uitvoeringen. Ook zijn er verschillende bedieningsmogelijkheden, zoals top down bottom up en Luxaflex® LiteRise®. Soorten plisségordijnen:

 • Top down bottom up plissé
  Plisségordijnen met top down bottom up bediening zijn de meest gebruikelijke plissés. Het geheel wordt bovenaan je raam bevestigd en vanuit daar trek je de raamdecoratie naar beneden. Je kunt het plisségordijn als het ware laten staan op hoogte die jij het liefst wilt. Een top down bottom up plissé kun je dus ook halverwege zwevend laten hangen om bijvoorbeeld de inkijk vanaf de stoep te verkleinen. De top down bottom up bediening zie je bij zowel plisségordijnen als bij duettes.

 • Plissé met LiteRise® bediening
  Met Luxaflex® LiteRise® bedien je je plisségordijn met slechts één vinger. Er zit een lipje aan de onderkant van de plissé waarmee je alles omhoog en omlaag kunt verstellen. Dit systeem werkt volledig zonder koordjes of kettingen.

 • 2-in-1 plissé
  2-in-1 plisségordijnen hebben een extra verduisterend gedeelte. Je kunt zelf kiezen waar het plisségordijn extra verduisterd is. Zo kun je bijvoorbeeld zoveel mogelijk lichtinval creëren zonder dat het ten koste gaat van je privacy.

 • Verduisterende plissés
  Plisségordijnen zijn tot op zekere hoogte altijd zonwerend, maar je kunt ook kiezen voor verduisterende plissés. Dit is ideaal voor op de slaapkamer of voor als je je eigen thuisbioscoop wil creëren. Daar wil je natuurlijk zo min mogelijk zonlicht hebben!

Badkamer gordijnen Thuisin
 • Isolerende plisségordijnen
  Plissés hebben altijd een isolerende werking. Door de ruimte tussen de stof blijft het in de zomer extra koel in huis, omdat zonlicht en warmte wordt tegengehouden. Wil je dit optimaal benutten kies dan voor dubbele plisségordijnen.

 • Dubbele plisségordijnen
  Dubbele plissés zijn ook isolerend. Duo plissés, duettes of dupligordijnen zijn twee plisségordijnen tegenover elkaar met ruimte ertussen in de vorm van een honingraat. Door deze tussenruimte isoleren de plisségordijnen zonder te verduisteren. De isolerende werking van dupligordijnen geldt zowel voor warmte als kou, maar de lucht in de honingraat houdt vooral de kou erg goed buiten. Dubbele plissés zijn in verschillende plooibreedtes, kleuren, dessins en bedieningsopties beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld ook top down bottom up duo plissés.

 • Brandvertragende plissés
  Zowel top down bottom up plissés als andere plisségordijnen kennen een brandvertragende variant. Dit is een veilig idee wanneer het gaat om brandpreventie. Let op: standaard raamdecoratie is meestal niet brandwerend of -vertragend, er is vrijwel altijd een speciale variant voor gemaakt. Vraag ernaar in onze winkel!


Kom naar onze winkel

Top down bottum up laten monteren?

Dat raden wij je wel aan! Wij maken elk soort raamdecoratie en gordijnen op maat voor je. In onze winkel adviseren en inspireren wij je graag. Daarnaast helpen wij je uiteraard met het inmeten van jouw raamdecoratie en monteren wij ook.

Zo weet je zeker dat je top down bottom up systeem perfect hangt en werkt. Service en ontzorgen noemen we dat!

Blogs

Zijn jouw duettes toe aan een opfrisbeurt, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Lees dan snel deze blog! We laten je stap voor stap zien hoe je ze het beste kunt wassen zonder ze te…
Heb je ook zo'n hekel aan Engelse termen die slim klinken, goed zijn om te weten, maar die je net te weinig zeggen? Zoals "top down bottom up", hoort bij raamdecoratie, dat heb je wellicht…
Ontdek de opmerkelijke verschillen tussen duettes en plissés! Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen tussen deze twee soorten raamdecoratie. Ontdek hoe de twee…
Voor je het weet is het zo ver: zomers weer, rokjesdagen, in je vrije tijd lekker relaxen bij een meertje. Leuk? Mwa, ik smelt sneller weg dan drie bolletjes Italiaans ijs. Buiten of binnen. Zeg nou…

Veelgestelde vragen

Het is altijd verstandig om dit na te vragen bij de winkel waar je jouw duettes hebt gekocht. Over het algemeen kun je echter weinig fout doen met normaal afstoffen en een vochtig doekje.


Voor de maatvoering zijn diverse dingen van belang. Wil je bijvoorbeeld dat je raamdecoratie op de dag of in de dag wordt gemonteerd? Wij raden altijd aan om de maten op te laten nemen door een vakspecialist. Op die manier weet je 100% zeker dat de raamdecoratie na de montage perfect passend is. Wij helpen je hier uiteraard graag bij. Bel ons gerust om een inmeet-afspraak te maken.


Met het LiteRise systeem zijn geen koorden of kettingen nodig. Aan de onderbak, de kunststof onderkant van de raamdecoratie, zit een ‘handvat’ waarmee je via een speciaal mechanisme het geheel met een lichte beweging (light rise) omhoog laat gaan.


Jazeker! Daar helpen we je graag bij. Wij doen het meten én monteren voor jou. Zo hoef jij alleen maar te genieten van je duettes of plisségordijnen.

Duettes bieden inderdaad enige geluidsdemping, maar het is belangrijk op te merken dat ze niet hoofdzakelijk zijn ontworpen voor geluidsisolatie.

Jazeker!

Sinds 2015 zijn er verscherpte Europese richtlijnen waaraan raamdecoratie moet voldoen. De raamdecoratie moet voorzien zijn van een kindvriendelijke bediening. Dit betekent dat bedieningskoorden of –kettingen zodanig geconstrueerd moeten zijn dat bij een bepaald gewicht de zaak blokkeert waardoor kinderen niet verstrikt kunnen raken in koorden of kettingen. Hiertoe ontwikkelde Luxaflex® het zogenaamde SmartCord® dat voldoet aan de richtlijn.

Top-down / bottom up betekent dat jouw raamdecoratie zowel naar boven als beneden bedienbaar is. Oftewel, je kan de bovenkant naar boven en naar beneden doen, en de onderkant ook. Zo kun jij spelen met de juiste lichtinval en creëer je je eigen privacy. Wel zo prettig!

De levensduur van duettes voor raamdecoratie kan variëren, maar hoogwaardige duettes kunnen vele jaren meegaan bij goed onderhoud. Bovendien wordt elektrische bediening aanbevolen. Met vloeiende in- en uitrolbewegingen dankzij elektrische bediening zullen de duettes langer meegaan.

Een duette heeft meestal twee lagen stof in een honingraatstructuur. Een plissé heeft één laag stof dat zich als een harmonica opvouwt. Beide soorten zijn bij Thuisin verkrijgbaar in talloze kleuren, dessins en transparanties.

Behalve dat ze erg sfeervol zijn? Doordat duettes een honingraatstructuur hebben, een dubbele stoflaag, isoleren ze ook. De lucht wordt vastgehouden tussen de dubbele stoflaag en hierdoor blijft je huis in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel. En laten we niet vergeten dat je met duettes ook halverwege je raam de inkijk kan weren, door het Top down Bottom up systeem.

Een praktische uitwerking van dit principe is de zogeheten ‘dag en nacht’ oplossing. Het bovenste deel is van doorzichtige stof en het onderste deel juist niet. Het bovenste deel zorgt zo voor voldoende lichtinval, het onderste voor privacy.

Absoluut! Of je nu een draaikiepraam, hoog raam of dakraam hebt, wij kunnen alles op maat maken. Ontdek het met onze professionele inmeet- en montageservice.


De Duette heeft een isolerende functie die vooral in de winter effectief kan zijn. De lucht in de honingraat werkt als een buffer die de kou buitensluit. Vooral bij enkel glas is het effect hoog. In de zomer is dat andersom en houdt het de warmte buiten.

Meer weten over top down bottum up?

Neem contact met ons op

Via dit formulier kun je contact opnemen met de winkel.

Maak een afspraak

Je kan aangeven wanneer je een afspraak wilt, wij kijken of het past en bevestigen de afspraak.

Laat je terugbellen