Ons rapportcijfer is een 8,9 op basis van 1578 beoordelingen van klanten.

De Eclectische woonstijl

Geen idee wat je stijl is? Of vind je eigenlijk alle stijlen wel mooi? Dan is de eclectische trend wat voor jou. Weten hoe je dat toepast in je eigen huis? Lees dan hieronder verder!

Door: Gemma op 15/07/2018

Al die interieurs die je voorbij ziet komen. Al die stijlen die je om je hoofd geslingerd krijgt. Al die kleuren, verschillende stoffen. Loungebanken, designstoelen, hout of beton. Als je daar toch een keuze uit moet maken van wat nu bij jóuw past. Wat als nu alles bij je past? Wat als je nu geen keuze kunt maken in stijl of kleur of materiaal? Dan kies je niet. Dan pak je bijna alle stijlen samen en maak je je eigen stijl. En ook die stijl heeft een naam: eclectisch.

“Eclectisch is eigenlijk afgeleid van een architectonische denkwijze en is ‘een combinatie van kenmerken van verschillende bouwstijlen of kunststromingen tot een bevallig geheel.’ En in deze 21e eeuw is dat omgeturnd in een woonstijl met hetzelfde principe. Een woonstijl dat jij maakt door je eigen persoonlijkheid, creativiteit en de combinatie van verschillende woonstijlen. Zonder dat je een trend nastreeft.”

Wat kan je verwachten bij een eclectische woonstijl?

Wat je kan verwachten is een mix van kleuren, materialen en structuren. Een beetje lef heb je er wel voor nodig. Uitproberen is dan ook de tip die ik mee wil geven. Wissel je accessoires af en combineer nieuw met oud. Denk daarbij aan een mooie designvaas naast een oud kistje van de kringloop. Die vintage leren bank met draadstalen stoelen. Of een marmoleum vloer met een kleurrijke kelim. Haal persoonlijke items van zolder en maak een subtiele mix. Het is niet de bedoeling dat je ineens je hele verzameling van oud spul naar beneden haalt. Je wilt ook nog gewoon ‘leven’ in je woonkamer en zo nu en dan een dansje kunnen maken in de ruimte. Door de combinatie van oud en nieuw, souvenirs en kringloopgelukjes, functionele opbergbakjes en sierlijke beelden creëer je al heel snel een eclectische uitstraling in je woning.

En hoe krijg jij die eclectische woonstijl in huis?

Ook jij kan eclectisch wonen door de combinatie en het mixen van stijlen. Bekijk woonbladen, knip uit wat je mooi vindt en combineer die stijlen. Of het nu Scandinavisch is, of juist landelijk. Kind kan de was doen! En ik weet niet hoe vaak ik het nog moet zeggen, maar combineer – blijf dicht bij je eigen smaak (dus aap niet het interieur van die ene vriendin na) – en blijf proberen. Oja, maak er geen troepje van. Het is niet de bedoeling dat je huis gaat fungeren als museum. Dat wilde ik nog even kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Jouw privacy vinden wij belangrijk. Hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens, staat beschreven in onze privacy policy.

Volg ons op social media en blijf op de hoogte:
Zoek een winkel bij jou in de buurt:
Ons rapportcijfer is een 8.8529784537389 op basis van 1578 beoordelingen van klanten.

Altijd bij jou in de buurt

Selecteer een vestiging